Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Eskil Ervik legger
skøytene på hylla


Etter å ha slitt med ryggproblemer i lang tid, har Eskil Ervik nå bestemt seg: Han legger skøytene på hylla. Eskil kunngjorde sin beslutning på skøyteforbundets pressekonferanse på Toppidrettssenteret torsdag, der landslagene for kommende sesong ble presentert.

– Jeg følte at jeg ikke ville kunne klare å motivere meg 100 prosent for en ny sesong. Selv om ryggen er blitt bedre i det siste, ville den likevel vært en betydelig usikkerhetsfaktor. Prolapser går ikke over av seg sjøl. Det er en stor lettelse å ha tatt avgjørelsen, og jeg kan nå med friskt mot ta fatt på en ny fase i livet, sier 32-åringen som har deltatt i 30 internasjonale mesterskap i sin karriere. Eskil begynner nå i Personalhuset, der han skal jobbe med rekruttering og formidling av arbeidskraft.

– Føles det vemodig?
– Egentlig ikke. Jeg er fornøyd med det jeg har gjort på skøytebanen, og nå ser jeg ikke minst fram til å være mer hjemme hos familien. Men det kommer nok til å klø litt i beina når verdenscupen starter til høsten.

– Vurderer du å engasjere deg som trener?
– Det har jeg ikke muligheter til nå. Den nye arbeidssituasjonen krever mye i tida framover, men man skal aldri si aldri. Men jeg tror nok at jeg ikke vil holde meg helt borte fra skøytebanene.

Eskil har to sølvmedaljer i EM og en bronse fra VM hengende på veggen. Han har sju NM-titler i allround og seks på enkeltdistanser. På adelskalenderen avslutter han på 8. plass, og han står fortsatt med verdensrekorden på 3000 meter med 3.37,28.

Ønsker Eskil lykke til videre
– Vi ønsker Eskil lykke til i sitt nye sivile liv, men håper han kan være en god bidragsyter for skøytesporten i årene fremover, sier NSFs sportssjef Øystein Haugen.

– Det er selvfølgelig synd for norsk skøytesport at Eskil gir seg – han har tross alt vært den ledende løperen de siste 10årene – med mange pallplasser i WC og mesterskap. Men vi har full forståelse for det valget Eskil har tatt; han er en voksen mann og har vært plaget med ryggen en god stund, og det å bruke mye tid på trening som skal gjøre han i stand til å kunne trene det som er nødvendig for å holde seg i verdenstoppen er en tøff psykisk belastning.

Øystein sier at Eskil har vært en lojal og ekstremt treningsvillig utøver, som alltid har gitt 100% for Norge og laget.

– Han har utrolig mange gode og fine kvaliteter, som vi håper at de som har vært på laget med han har lært seg og kan dra nytte av i årene fremover.

– Kommer NSF til å ta noe initiativ for å benytte Eskils kompetanse på trener/leder-siden?

– Vi har snakket en del med Eskil og håper han i tiden framover kan bruke noe tid på de løperne som er bosatt i Hamar-området og være en ressursperson som kan bidra med sin erfaring og kompetanse. På sikt er det også ønskelig at Eskil, dersom han ønsker dette, kan begynne på topptrenerutdanningen i OLT. Med sin erfaring og påfyll av mer kompetanse vil det være flott for norsk skøytesport å kunne ha en slik person i sin organisasjon. Det er ikke bestemt noe konkret per nå – tror det er viktig at Eskil får litt avstand og får tenke seg om litt, samt at han også må tilpasse seg sitt nye «sivile» liv. Men vi vil holde kontakt og håper Eskil kan bli mer involvert på ulike områder litt lengre fram i tid, sier Øystein.

Et ungt landslag
Skøytelandslaget er inne i et generasjonsskifte. I fjor ga Lasse Sætre og Petter Andersen seg; i år legger Eskil Ervik opp. Dermed er Øystein Grødum alene igjen av «veteranene».

– Det er et relativt ungt lag som nå danner forbundsgruppen – hovedtyngden fra 17-24 år – med Øystein Grødum som den mest rutinerte og erfarne. Det betyr at de unge må ta tak og gjøre mer av jobben for at laget som helhet skal utvikle seg videre mot verdenstoppen, sier Øystein Haugen.

Det har hele tiden vært en strategi å gjøre laget noe mindre fram mot OL 2010. I år vil laget være ca. 20% mindre enn forrige sesong.

– Målsettingen er fortsatt at vi skal være med å kjempe om pallplasser i WC på flere distanser, samt ta medalje i mesterskap. Forventningene må dog ikke skrus mer opp, da det vil ta noe tid før de unge tar steget og blir stabile i verdenstoppen, sier Øystein.

Kun ei jente
Maren Haugli er eneste jente i forbundsgruppa, men Øystein er rimelig sikker på at det på sikt vil komme flere jenter som kan plassere seg i A-pulja. NSF vil også ta ut en talentgruppe som skal hå månedlige samlinger. Her vil 3-4 jenter være med. Sportssjefen understreker også at det jobbes godt i regionene med å få jentene opp på et høyere nivå.

Sportssjef Øystein Haugen takket Eskil for lang og tro tjeneste for norske skøytesport på pressekonferansesn torsdag ettermiddag. (Foto: Lasse Sætre)

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.