Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Maren og Eskil i Uganda


F.v. Erik Solheim, Linn Kristin Riegelhuth, Marit Breivik, Maren Haugli, Kari Mette Johansen og Eskil Ervik.
– Å se de store smilene til barn som leker, har det gøy og får ei hand og holde i. Å se at de små tingene i livet blir verdsatt. Det er det er det som gjør at du forstår hvor lite som egentlig skal til for å forandre en annens hverdag. Det setter livet i perspektiv.
 
Dette var hovedinntrykket da fem av Right To Plays engasjerte utøverambassadører fra skøyter og håndball landet på norsk jord etter en kort og opplevelsesrik uke i Uganda nylig.
 
Fem forventningsfulle og spente utøverambassadører satte seg på flyet til Afrika en tidlig morgen i slutten av mai. Gjennom fire dager i felten fikk håndballjentene Kari Mette Johansen og Linn Kristin Riegelhuth sammen med landslagstrener Marit Breivik og skøyteløperne Maren Haugli og Eskil Ervik førstehånds kunnskap om Right To Plays leke- og idrettsprosjekter i Uganda. Med på leken en av dagene var også utviklingsminister Erik Solheim og Right To Plays internasjonale leder Johann Olav Koss.

Utøverambassadørene hadde gledet seg lenge til turen for å se hvordan lek og idrett kan bidra til en bedre hverdag i områder hvor sykdom, fattigdom, hiv/aids, konflikt og flukt er realiteten. Right To Play arbeider på 10 ulike steder i Uganda, og utøverne skulle besøke to av disse; slummen i hovedstaden Kampala og flyktningleire med internt fordrevne i Soroti, nordøst i landet.

I Kampala ble vi møtt av norske Ingeborg Borgen Takle som jobber som frivillig for Right To Play i Uganda.

Primitive forhold
Ingeborg har trent alle de lokale coachene som gjennomfører Right To Plays leke- og idrettsmoduler i Soroti, stedet som ligger syv timers busstur nordøst inn i landet. Her bor over 100.000 internt fordrevne mennesker i ulike flyktningleire som har flyktet fra krig og uroligheter i nord. Boforholdene er svært primitive. Seks-syv mennesker bor sammen i små, ettroms jordhytter med stråtak. Det finnes ikke vann, noe som skaper mange sanitetsmessige utfordringer. Vann henter kvinnene gjennom lange gåturer med 20-liters jerrykanner balanserende på hodet. En vanskelig hverdag hvor aktivisering av barn og unge er svært viktig.
 
– Likevel er smilene store, og de små tingene i livet blir verdsatt. Jeg håper jeg kan bidra til at flere skjønner hvor lite som skal til for å forandre en annens hverdag etter å ha opplevd dette, sier håndballspiller Linn Kristin Riegelhuth.

Det er stor aktivitet på en enorm gresslette når vi ankommer Soroti. Barna leker Red Ball Child Play-leker som er aktiviteter med læring som fokuserer enten på hode, kropp, sinn, helse og samarbeid. Utøverne blir av barna raskt invitert med i leken og små fingrer finner tillitsfullt en norsk, lærevillig hånd å holde i.
 
Skøyteløper Maren Haugli (bildet) blir nesten målløs i leken med de glade barna.
 
– Det er helt fantastisk å se at Right To Plays programmer virkelig gjør en forskjell for barn og unge i vanskeligstilte og svært fattige områder, sier hun med tanke på hvordan vi tar lek og idrett som en selvfølge hjemme.
 
– Disse barna har nesten ingenting. Men de smilene og den gleden de viser når de leker er helt fantastisk å se, sier håndballspiller og ungdomsskolelærer Kari Mette Johansen.
 
– Jeg skulle ønske elevene hjemme var like ivrige etter å følge med å spørre, sier hun og ser smilende på alle barna som leker på en skole hvor lærekrefter og fasiliteter er altfor få i forhold til antall barn.

Tilbake i Kampala er det en ny dag med nye prosjektbesøk. I dag er det skoler slummen i hovedstaden som besøkes, og både Erik Solheim og Johann Olav Koss er klare for lek og aktivitet. Møtet med den første skolen blir sterkt. På «frimerket» av en skolegård er alle barna samlet og møter oss med klokkeklar sang med lystige toner og tekstlinjene «Right To Play, Right To Play, look after yourself, look after one another». Sangen etterfølges av et fantastisk levende fremført dikt om hiv og aids, konsekvensene denne farlige sykdommen har og fokuset på hvordan man kan unngå den.

Erik Solheim og Johann Olav Koss med på leken
Right To Plays lokale partner, LYMDA – Lubya Youth and Manpower Development Agency –har organisert denne aktivitetsdagen sammen de lokale Right To Play-coachene. De tar gruppen med til et stort område fylt av hundrevis av barn og unge som leker og har det gøy med ulike aktiviteter alle også her med et budskap. De eldste barna gjennomfører ulike aktiviteter med fokus på hiv/aids, som er en stor utfordring i Uganda. Alle utøverne sammen med Solheim og Koss inviteres umiddelbart til deltagelse! Pulsen øker, latteren henger løst og svetten siler!
 
Disse barna i Uganda som nå får muligheten til å utvikle seg til sunnere og tryggere individer gjennom lek og idrett vil være den generasjon som skal lede Uganda videre om 10-15 år. I Right To Plays lekemoduler er det viktig at barna selv får mulighet til å lede aktiviteten og samtidig lære å skape noe sammen. Økt ansvar gir økt selvbilde. Disse barna vil øke troen og drømmen på en bedre fremtid og lære å ta vare på seg selv for å kunne ta vare på hverandre. Slik blir de sterke rollemodeller og viktige ledere for lokalsamfunnet.
 
Eskil Ervik, som la skøytene på hylla for et par måneder siden, oppsummerer det slik:
– Det har gjort et solid inntrykk på meg å få se og oppleve at barn får kunnskap og mulighet til å utvikle samfunnet de bor i.

TV-aksjonen '07 – Sammen for barn
Det er prosjektene i Uganda som vil være mottaker av Right To Play’s midler fra årets TV-aksjon «Sammen for barn». TV-aksjonen 2007 er tildelt UNICEF Norge i samarbeid med Right To Play og Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité.

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.