Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Storsprinteren Jevgenij Grisjin


Jevgenij Grisjin ble født i Tula sør for Moskva den 23. mars 1931. Han blir en av de største skøytekonger verden har sett. Ikke minst teknisk var han finslepen og i en klasse for seg. Men det var ikke som skøyteløper han først deltok internasjonalt – det var som syklist i sommer-OL i Helsinki i 1952.

Ikke sjelden har skøyteløpere også vært fremragende syklister. Grisjin var i likhet med Sergejev sprinter, det var de to korteste distansene 500 og 1500 meter han behersket best. Men til forskjell fra de fleste sprintere kunne Grisjin gå skapelig også på de lengre distansene. Dette skal han bevise flere ganger.

Hans gjennombrudd som skøyteløper kom under VM i Sapporo i 1954. Der vinner han 500 meteren og blir nummer 2 på 1500. Sammenlagt blir det bronse, bak landsmennene Sjilkov og Gontsjarenko.

Grisjins først verdensrekorder kommer i 1955, typisk nok på Medeobanen. Med 2.09.8 blir han først under 2.10 på 1500 meter. To dager senere setter han enda en rekord, denne gangen med 1.22.8 på den sjeldne 1000 meteren.

I 1956 går de olympiske vinterleker i Italia. Skøyteløpene går på en naturlig innsjø, Missurina -sjøen. Russerne har en fyldig skøytetropp, og de er favoritter på alle distansene. Allerede i prøveløpene på banen setter Grisjin verdensrekord på 500 meter med sterke 40.2. Under selve olympiaden blir det gullmedaljer på både 500 og 1500 meter. På den siste distansen deler han gullet med landsmannen Jurij Mikhailov, en annen teknisk begavelse. Tiden de oppnår 2.08.6, er selvsagt verdensrekord. Ryktene om Medeobanen er for lengst forstummet, tidene er reelle nok.

Senere i olympiasesongen går EM i Helsingfors. Der blir det en fryktelig duell mellom vår kommende skøytekonge Knut Johannesen og Grisjin. Russeren opparbeider forsprang på de to korte distansene. Etter en knallgod 10 000 meter tar ”Kuppern” igjen nesten hele forspranget. Men han mangler 1 sekund, sprinteren Grisjin er blitt europamester. Hans eneste allroundtittel. Med tre gull og en bronse fra VM i lomma kan Grisjin summere 1956 som sin beste sesong.

De neste olympiske leker i 1960 skal bli et nytt høydepunkt for Grisjin. På 500 meteren får han et meget stygt feilskjær ved utgangen av siste sving. Som ved et mirakel kommer han seg i mål til en ny gullmedalje. Tiden er den samme som i Missurina, 40.2. På 1500 meter er forholdene noe ulike, kastevinder feier over banen oppe i de californiske fjell. Vår egen stjerne, Roald Aas, kaldt den evige toer fordi han som regel må stille bak Knut Johannesen på resultatlistene, får noen harde vindstøt. Trolig er disse bare til hjelp, han passerer mål på 2.10.4, bestetid så langt. Etterpå kryper han under dyna i landsbyen, han har liten tro på at det vil holde til gull. I et senere par starter så Grisjin. Aas tid holder enda. Grisjin åpner i voldsomt tempo. Da klokka ringer er han 3 sekunder foran nordmannen. Men så tar kreftene slutt, sisterunden blir lang, det er en stokk stiv Grisjin som skjærer mållinjen, på samme tid som Roald Aas. Dermed kan en russer og en nordmann ta plass på toppen av podiet og motta hver sin gullmedalje. Dermed har Grisjin forsvart begge sine gullmedaljer fra lekene 4 år tidligere og på de samme to distanser. Ingen skøyteløper har noensinne kopiert dette.

I 1963 blir en ny barriere brutt på Medeobanen. Den 27.januar går Grisjin 500 meteren på 39.6, første løp under 40 sekunder. Dagen etter presser han likegodt tiden en tidel ned.

I 1964 er det ny olympiade. Grisjin nøyer seg nå med å starte på den korte distansen. Og det går bra, han får sølvmedalje. Og igjen delt med en nordmann, Alv Gjestvang.

Som en slags krone på verket starter Jevgenij Grisjin i sin fjerde vinterolympiade i 1968. Han er nå nærmere 37 år. Det blir fjerdeplass på sprinten. Men med tiden 40.6 er han bare tre tideler fra gullmedaljen! Med dette ebber den aktive karrieren ut.

Grisjin hadde et meget godt forhold til sine norske konkurrenter. Han deltok i flere store mesterskap og landskamper her. Over alt ble han mektig populær. Han deltok også i mindre stevner i Norge, undertegnede kan huske den sovjetiske storløperen fra et stevne i Øya stadion oppe på Otta omkring 1962. Han ble også æresmedlem av norske skøyteklubber.

Etter den aktive karrieren fortsatte Grisjin å interessere seg for skøyteløp. I 1995 reiser Knut Johannesen østover for å treffe gamle skøytevenner. Han besøker Grisjin i Moskva. Der lever han enkelt i en leilighet. Han kunne nærmest virke bortglemt, synes Kuppern. Nordmannen reiser også til Alma Ata. Typisk ligger skøytebanen nå brakk og forlatt. Men han møter igjen storheter som Sjilkov, Kositsjkin og Muratov. Særlig er møtet mellom Kuppern og Kositsjkin ladet med følelser. Det felles tårer ved avreisen, kan Kuppern senere berette.

VM på skøyter går av stabelen i Moskva i 2005. Det er innvielsen av en ny skøytehall. Grisjin er i full vigør, nå planlegger han å starte skøyteskole. Han inngår avtale om å kjøpe et parti med skøyter fra Norge. Og han har skrevet bok om sine bragder på isen. Han sender et eksemplar med nordmennene hjemover til Kuppern. På tittelbladet står navnetrekkene til Grisjin, Antson, Sjilkov, Merkulov og enda flere.

Men Grisjin er nå 74 år. Før han får realisert skøyteskolen blir han syk. Den 9. juli 2005 dør han i Moskva. Med sine 4 olympiske gull sammen med en sølvmedalje, er han en av de store olympiere. Blant skøyteinteresserte hører han så absolutt hjemme blant de udødelige.
 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.