Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Johann Olav Koss 40 år


Johann Olav Koss fyller 40 år 29. oktober. Det skal noe til å få en bursdagshyllest fra undertegnede og Skøytesport i så ung alder, men så er da også Johann Olav Koss en gigant i moderne skøytehistorie.

Debut i Alma Ata
Det var i det beryktede VM i Alma Ata i 1988 at Johann Olav Koss fikk sin internasjonale mesterskapsdebut i seniorklassen. Det ble ingen 10000 meter for Koss på Medeobanen. Han ble til slutt nr 30 i sammendraget, og tenkte nok ikke så mye på nederlenderen som ble nr 29, men to år senere skulle nettopp disse to kjempe om VM-tittelen.

Valle Hovin og første pallplass
I 1989 skulle det vært VM på Bislett, men det ble av temperaturgrunner flyttet til kunstisbanen Valle Hovin. Her var det at Koss fikk sitt gjennombrudd gjennom sølvmedaljen på 1500 meter. Nå fikk han endelig gå 10000 meter i VM, men distansen var fortsatt litt for lang. Geir Karlstad vant distansen, tok bronsen sammenlagt og slo Koss med nesten ett minutt på mila. Koss kunne neppe se for seg at han skulle ta OL-gull på 10000 meter på Hamar fem år senere, med en tid som bare manglet fire tideler på å være to minutter raskere enn det han brukte på Valle Hovin.

Innsbruck 1990: Ventetiden var over
Etter sju magre år, kunne vi endelig juble over en norsk verdensmester på skøyter, men som Knut Bjørnsen så treffende skildret det: – Vi hadde blitt skuffet så mange ganger, så vi kunne liksom ikke helt tro at det var sant.

Jeg minnes min egen vantro fra søndag 18. februar 1990: – Hæ, blir han verdensmester? En helg med festligheter hadde nok skylden for at undertegnede ikke var helt oppdatert, men også det faktum at Koss hadde et jevnt mesterskap uten distanseseire, må nok ta litt av skylden for at jeg satt der som et spørsmålstegn. Europamester Bart Veldkamp klarte ikke å slå Koss med mer enn 6,65 sekunder på 10000 meter i VM, ergo ble det Ben van der Burg, mannen som kom like foran Koss i Alma Ata to år tidligere, som tok sølvet bak Koss i sammendraget, etter å ha ledet før den avsluttende mila.

Maktdemonstrasjon i Heerenveen
Etter det som dessverre fortsatt er Norges siste EM gull på skøyter, i Sarajevo 1991, dro Koss til Heerenveen for å forsvare sin VM tittel fra 1990. Det skulle bli en maktdemonstrasjon som ingen har matchet i ettertid. Johann Olav Koss ble den mest suverene verdensmester siden Eric Heiden i 1979. Han slo Roberto Sighel med 2,729 tidspoeng, etter verdensrekord på de to lengste distansene.

Olympisk suksess
Sin olympiske debut fikk Koss i 1992, og etter en skuffende 5000 meter for Koss, ble det gull på en høydramatisk 1500 meter. For første gang siden lekene i 1964 tok Norge dobbeltseier, da Koss slo Ådne Søndrål med 4 hundredeler. Så kom 10000 meteren med en Bart Veldkamp som kunne kontrollere tiden til Koss. Ingen kunne der og da se for seg den maktdemonstrasjonen som skulle finne sted i Vikingskipet på dagen to år senere. Før det sagnomsuste milløpet på Hamar den 20. februar 1994, hadde Koss hentet hjem to gull med to verdensrekorder, og etter 13.30,55 utbrøt en resignert Rintje Ritsma: – He is of another planet.

Et verdig farvel, men for tidlig
Da Koss avsluttet sin aktive skøytekarriere i Göteborg i 1994 med sitt tredje VM-gull, var det med vissheten om at han gav seg på topp, men undertegnede er sikker på at han ville tatt sitt fjerde VM gull, om han hadde fortsatt ett år til. Ritsma hadde ikke tatt igjen forspranget.

Uansett får vi være takknemlig for det han gav oss:

  • Koss har flere verdensrekorder på 5000 meter enn noen andre, med sine fem i perioden 1991 til 1994.
  • Det er kun Ivar Ballangrud som har tatt sammenlagt medalje i VM flere ganger på rad enn Koss sine fem på rad (1990 – 1994). Gull, gull, bronse, sølv og gull.
  • Av norske skøyteløpere, er det kun Ballangrud som har en bedre medaljesamling i OL-sammenheng enn Koss sine fire gull og ene sølvmedalje.
  • Koss har en interessant rekord på 1500 meter i VM-sammenheng. Ingen andre løpere, uansett nasjonalitet, har klart å ta medalje på den distansen i seks VM på rad.
  • Koss er den hittil siste nordmann, og den første siden Dag Fornæss i 1969, som har vunnet NM, EM og VM i samme sesong (1991).

Vi løfter vårt glass i takknemlighet for Johann Olav Koss!

BILDET: TO AV SKØYTESPORTENS GIGANTER; ERIC HEIDEN OG JOHANN OLAV KOSS ETTER JOHANNS GULL PÅ 1500 I ALBERTVILLE-OL I 1992.

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.