Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Fred Anton Maier 70 år


Det er en første gang for alt, og i Norge vil særdeles mange ha en klar oppfatning av hvem som var deres første skøyteidol. Undertegnede vil for alltid huske Fred Anton Maier som min barndoms første skøyteidol. Den 15. desember fyller den elegante langdistansekongen fra Nøtterøy ved Tønsberg 70 år.

Heia Maier
Jeg var ikke gamle gutten da Fred Anton Maier hadde sin store sesong i 1968, så når publikum ropte "heia Maier", så trodde jeg at det var hans navn. Dersom min mor var opptatt med søndagsmiddagen, var det jeg som satt vakt foran Luxor-apparatet og passet på at hun kom seg inn i TV-stua og fikk med seg Maier sin 10000 meter.

– No kommer han Heia Maier, ropte jeg ut til det brunsausduftende kjøkken,
da 1900-tallets største idrettsutøver fra Vestfold skled frem til start.

Langdistansekonge med sans for verdensrekorder
Det var først i 1968 at Maier fikk så pass fart på 500 meteren at han var en klar kandidat til internasjonal allroundtittel. 42, 7 på 500 meter i VM 1968 må ha fremstått som science fiction for Maier, da han fikk sin kraftig reduserte VM-debut i Davos i 1960 med 47,3.

Det måtte helst være minimum 12 og en halv runde og gjerne det dobbelte, for at Maier virkelig skulle føle seg hjemme på isen. Tar man for seg de to lengste distansene, så er det faktisk Fred Anton Maier som har flest verdensrekorder i skøytehistorien. Til sammen åtte ganger, i perioden 4. mars 1965 til 9. mars 1968, kunne Maier heve armene over hodet ved stevneslutt, som verdensrekordholder på 5000 meter eller 10000 meter.

To gullkantede sesonger
Den usedvanlig elegante Maier var høyt verdsatt fra han vant 10000 meter i NM i 1961, men det ble dessverre bare to gullkantede sesonger for Fred Anton Maier: 1965 og 1968. I 1965 ble Per Ivar Moe verdensmester, men slått i NM av Fred Anton Maier.
I 1968 vant Fred Anton Maier det meste utenom norgesmesterskapet. De to sesongene er også de eneste sesongene med distanseseire for Maier i EM eller VM.

Det var i EM i Göteborg i 1965 at Maier endelig kunne innta den øverste plassen på seierspallen, etter 5000 meteren. De resterende 4 distanseseire kom i jubelåret 1968, hvorav 10000 meteren i EM på Bislett også ga verdensrekord med 15.20,3.

Johnny Höglin og lua på snei
Den 15. februar 1968 kom et øyeblikk som Fred Anton Maier aldri vil glømme.
Etter olympisk bronse og sølv på langdistansene i 1964, tok han endelig olympisk gull på 5000 meter i Grenoble i 1968, etter ny verdensrekord på 7.22,4. Nå trodde vel alle at han to dager senere skulle bli den første dobbeltmester på langdistansene siden Hjallis i 1952.

Maier var tross alt verdensrekordholder på 10000 meter. Derfor er det ikke så rart at de 3 sure tidelene som var forskjell på gull og sølv, er det han regner som sin største skuffelse i skøytekarrieren.

Det faktum at han fortsatt var preget av 5000 meteren, måtte gå i første par kl 0815, noen ubarmhjertige vindkuler på vekslingssiden og en svenske ved navn Johnny Höglin i 7. par, som for øvrig verken før eller senere kom på pallen i en internasjonal 10000 meter, gjorde at Maier for andre OL på rad måtte ta til takke med sølvmedaljen på mila etter en svenske.

Det vil si, på satireprogrammet "Egentlig" på NRK Fjernsyn i 1993 kunne en sporty, humoristisk Maier i en herlig bisarr pseudodokumentar, skrevet og presentert av kunsthistoriker og humorist Tommy Sørbø, fortelle at det var en kvinne ved navn
Fiffi Fiigenskoug, gestaltet av en yngre Sossen Krohg, som hadde skylden for at han ikke hadde gått fort nok i Grenoble. Hun hadde kommet inn i Maiers garderobe like før løpet og uttalt at hun "elsket simpelthen utholdene menn". Dette hadde, i følge Maier, stresset ham opp så mye, at da han trakk på seg sin skøytelue, så ble den liggende på snei over det ene øyet, sånn at han trodde han hadde bedre rundetider enn det han egentlig hadde. En herlig sketsj, som alle skøytevenner burde kreve i reprise på NRK i disse bursdagstider.

Hans hyggeligste skøyteminne
Man skulle kanskje tro at Fred Anton Maier ville holde en av sine internasjonale titler som det hyggeligste øyeblikk i skøytekarrieren, men denne mannen er en lagspiller av dimensjoner. Han holder faktisk den helnorske seierspallen etter 5000 meter i OL i 1964, enda han ikke vant, som sitt hyggeligste skøyteøyeblikk. Det sier særdeles mye om hvilken flott, sympatisk fyr Fred Anton Maier var og er.

Vi løfter vårt glass i takknemlighet for Fred Anton Maier!
 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.