Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Kombinerer skøytesatsing
og skolegang i Bjugn

2009-12-18


Skoleledelsen ved Fosen VGS, skøytemiljøet og lokale politikere fikk i år julegaven på forskudd. Det skjedde da Sør-Trøndelag Fylkesting her om dagen ga grønt lys for oppstart av «spisset toppidrett på skøyter» i Bjugn.

Det nye skoletilbudet vil bety at ungdommer som ønsker å satse seriøst på skøytesport, og som ønsker i bli konkurrenter i toppskiktet, nå har fått en arena for idrettslig utvikling kombinert med et skoletilbud.

– Skolen rår over undervisningsressurser, særdeles dyktige idrettslærere og en fantastisk infrastruktur i FosenHallen, og dette gjør det mulig å kunne tilby spisset toppidrett på skøyter. Vi trekker veksler på et sterkt og levende lokalt og regionalt skøytemiljø, og vi har støtte fra Olympiatoppen, opplyser en ivrig Øystein Bakken, rektor ved Fosen vgs.

Det er ikke første gang toppidrettstilbudet har vært på bane. Det er gitt signaler tidligere også, men uklarhet har oppstått i etterkant, og noe tid er gått med i yttersvingene. Men nå sparkes det fra.

Gode samarbeidspartnere
Samarbeid må til. Og bak det nye tilbudet som en håper skal være i drift fra kommende høst står en rekke parter. Felles for dem er at de også før har stått skulder ved skulder for å realisere skøyteeventyret i Bjugn. Det er skolen som utvider sitt virksomhetsområde, og det er skolen som leder skøytetruppen. Men her finner vi flere idealister, ikke minst Bjugn/Ørland Skøyteklubb (BØSK) og alle steds nærværende Campus Fosen, det kommunale foretaket som i Bjugn blant annet drifter FosenHallen. Men realiseringen er også avhengig av nøkkelinstanser som Olympiatoppen, Sør-Trøndelag Skøytekrets, Norges Skøyteforbund og Sør-Trøndelag Fylkeskommune.

Bygda slo til
De fleste har merket seg at FosenHallen de siste sesongene har dratt både deltakere og interesserte til viktige stevner innen skøyteidretten, og tilbakemeldingene fra utøvere fra en rekke land har vært gode. Det er uttrykt tilfredshet både med arrangementene og – kanskje viktigst – isen. I høst overrasket bjugningene med å stille som sponsor for landslaget på skøyter, og avtalen vil gi både ekstra arrangementer, goodwill og instruksjon av elever på spisset toppidrett i retur.

Sentralt bak alle bestrebelser og alt flittig arbeid i Bjugn står ønsket om å bidra til et løft for norsk skøytesport, både regionalt, nasjonalt og internasjonalt. Det er fra flere hold gitt klart uttrykk for at Bjugn må kunne gi like viktige og positive bidrag til skøytesporten som Meråker gir til skisporten. Stikkord vil være nasjonal bredde som grunnlag for store prestasjoner på toppnivå. Alle vet at det handler om å satse langsiktig.

Skolefraspark
Og når ting tar tid, må det idrettslige kombineres med skolegang og studier. Man ser for seg et utdanningsløp, fortrinnsvis innenfor ei ramme på 4 år. Skolen vil legge til rette med ei helhetlig ramme som muliggjør aktiv trening – samtidig som det gis undervisning i treningslære, aktivitetslære og toppidrett, samt ordinært undervisningsopplegg innen skolens øvrige fag.
Deltakere som allerede har lagt videregående utdanning bak seg, vil kunne følge ulik nettbasert høgskoleundervisning ved skolens ressurssenter.

For tilreisende skøyteelever vil greie boforhold og trygghet være av stor betydning. Bjugn kommune har sagt seg villig til å bidra med hjelp, slik at søkere kan bo hos vertskapsfamilier.

Rekruttering
Skolen går nå inn i en spennende fase der viktige brikker må falle på plass. Det må drives rekruttering til det nye skoletilbudet, og alle vet at tida kan være knapp for slikt. Søknader om videregående utdanning har som kjent frist 1.mars. Kjenner vi bjugningene rett kan vi trolig regne med at ansamlingen av potensielle søkere på nyårets skøytearrangementer på Østlandet vil bli flittig benyttet som vervingsarena.

Grunde Njøs som allerede er trener i BØSK vil bli utfordret om å fronte skoletilbudet ved spisset toppidrett skøyter.

Positive vibrasjoner
Lykkes skøyte-entusiastene fra Fosen i å komme i gang allerede til høsten, vil den nye skøytelinja ved Fosen vgs være nok et skolebasert trekkplaster for vertskapskommunen. Attraktive skoletilbud, godt forankret i lokalsamfunnet, bidrar både til å styrke tilflyttingslyst og leve-og-bo-lyst. Idretts- og treningsmiljøer løfter helsenivået og trivselen i alle lokalsamfunn. Og for alle distriktskommuner handler det innen alt engasjement om omdømmebygging. Freske tak på isen i FosenHallen er god sosialmedisin, samme hvor mye de unge selv har hovedfokus på toppidrettsprestasjoner og idrettskarriere.

Kontaktpersoner:

  • Øystein Bakken, rektor ved Fosen VGS: Telefon 73 19 52 02 og 926 54 241
  • Kjell Guldteig, daglig leder BØSK: Telefon 911 03 174
  • Ådne Røkkum, daglig leder Campus Fosen KF: Telefon 926 62 565
BILDET: Elise og Gøran Botngård

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.