Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Frode Rønning fyller 50 år

Av Alf Tore Aronsen  | Foto: Gunnar Nygård  |  2009-07-06


Norsk skøytesprint får ikke så veldig mye oppmerksomhet i norske medier, men dersom vi kunne fått opp en arvtager til Frode Rønning, vår andre og hittil siste sprintverdensmester på skøyter, så ville nok interessen tatt seg opp. Undertegnede vil bidra med å hylle Frode Rønning når han den 7. juli 2009 blir 50 år.

Et usedvanlig talent
Som mange andre trøndere brukte Frode Rønning fra Leinstrand sitt talent på skøyteidrett, og et godt eksempel på Frode Rønnings talent, er at Terje Andersen, riktignok på dårlig is, vant 500 meter i EM i Grenoble i 1973, på en tid som var dårligere enn det 13 år gamle Frode Rønning gikk på to uker senere i Trondheim. Rønnings 43,3 er fortsatt klubbrekord i klassen gutter 12 år i Leinstrand, og det var norsk bestenotering i samme klasse helt opp til man hadde fått klappskøyter. Det var ikke før den 14. februar 2004 i Vikingskipet at Tobias Stokke fra Sandefjord klarte å gå under Rønnings 31 år gamle supertid.

Eric Heiden-generasjonen

En skøyteløper vil selvsagt si at det er bedre å ha vært en veldig god skøyteløper enn ikke å ha vært det, men problemet til Frode Rønning og mange andre som var veldig gode skøytesprintere i perioden 1977–1980, var at de tilhørte Eric Heiden-generasjonen, ergo var det sølvet man kjempet om.
 
I perioden 1977–1980 vant nemlig Heiden fire sprint-VM på rad med suveren margin.
I sprint-VM i 1978 klarte riktignok Rønning å slå Heiden på søndagens 500 meter,
men på 1000 meter var det rått parti.
 
Derfor var det hyggelig at Rønning gikk sin beste 1000 meter i forhold til Heiden i OL i 1980, og dermed sikret seg sin eneste olympiske medalje med tiden 1.16,91. Dette ga en delt bronsemedalje med Lobanov fra Sovjet, ”bare” 1,73 sekunder bak Heiden.

Alle kluter til i Grenoble
Om Frode Rønning nynnet på den gamle Ole Ellefsæter-slager, skal være uvisst, men det var i alle fall i den gamle OL-byen Grenoble at han opplevde sitt største øyeblikk på skøytebanen.

Det var helgen 21. og 22. februar 1981 at Rønning, endelig kvitt sin tidligere overmann
Eric Heiden, visste at han hadde sin livs mulighet til å ta hjem sprintgullet til Norge.
Rønning vant begge 500 meter-løpene og ble nummer 3 på lørdagens 1000 meter, sånn at han hadde hele 1,8 sekunder å gå på i forhold til 1000 meter-ekspert Sergei Khlebnikov før den avsluttende 1000 meteren. Khlebnikov klarte bare å slå Rønning med nøyaktig ett sekund, ergo hadde vi som i 1974 fått norsk sprintverdensmester i tillegg til allroundmesteren. Slike år vil gamle skøyte-Norge ha.

Vi løfter vårt glass i takknemlighet for Frode Rønning.
 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.