Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Sandefjord-dominans i Karlstad

Av Thor Haugen  | 2009-06-16


Fra starten på søndagens baneløp. Til venstre Tormod Bjørnetun Haugen og Tore Solli, August Teodor Haugen ytterst til høyre.
 
Med sin utklassingsseier i den 30. utgaven av Karlstad Stadslopp ble Tore Solli første nordmann til å gå til topps i en internasjonal rulleskøytekonkurranse.

Tores rykk etter fire kilometer i den 10.000m lange løypa ble for tøft for de øvrige ca. 300 samtidig startende løperne. Med løpsterke lagkamerater som August Teodor Haugen, Tormod Bjørnetun Haugen og Jan Terje Sørlie strategisk plassert langt fremme i hovedfeltet, ble de siste kilometerne inn mot mål nærmest å betrakte som en ”æresrunde” for den fremadstormende langdistanse løperen fra Sandefjord. Tore suste inn til rekordtiden 16.22,5. hele 14,1 sek foran fjorårs vinneren Johan Håmås, som i fjor var mange nummer for stor for Tore og hans lagkammerater.
 
16.22,5 på 10.000m i Karlstads sentrumsgater på partier med brostein, slitt asfalt og gjennom gatekryss, er imponerende og vitner om at rulleskøyteteknikken og langdistanseegenskapene til Tore er vesentlig forbedret. August Teodor Haugen har vist langdistanse styrke på skøyter tidligere, det var likevel svært oversakende at 17 åringen nærmest helt uanfektet fulgte Johan Håmås helt til mål og la beslag på 3. plassen med tiden 16.36,8. Tormod Bjørnetun Haugen (16.39,3) og Jan Terje Sørlie (17.46,9) kompletterte den fine laginnsatsen med 5. og 8. plass, tross noen små uhell under veis.

Svenska InlineCupen
Søndag var det Svenska InlineCupen som stod på programmet. Sandefjordløpernes framganger i Stadsloppet ble lagt merke til blant våre svenske rulleskøytevenner, og mange stilte spørsmål om hvordan gutta ville takle den splitter nye fine rulleskøytebanen deres på Tingvalla. Banen er 200m lang med doserte svinger i henhold til internasjonale standarder.
 
Etter noen prøverunder og litt justering av svingteknikk, begynte ting å skje. Fellesstart til tross, det viste seg raskt at Sandefjordløperne var i stand til å hevde seg selv på korte distanser. På 500m ble Tormod nr. 2, Tore nr. 3, August nr. 4 og Jan Terje nr. 6. Etter 500m var selvtilliten på plass og det var bare å trå til. På 1000m gikk Tormod straks i tet, og ved hjelp av stor marsjfart beholdt han sin lederposisjon gjennom hele løpet. Tormod ble dermed historisk i det han ble første nordmann til å gå til topps i en internasjonal banekonkurranse på rulleskøyter. Tore fulgte fint opp med 2. plass mens Jan Terje ble nr. 6 og August nr. 7.

5000m ble stor opplevelse for oss norske som var til stede. Etter at Tormod hadde tatt ledelsen og sikret seg noen spurtpoeng i starten, våknet Tore og gikk opp i teten. Han dro så opp i et forrykende tempo der vindkastene nærmest prellet av; vi fikk se skøyteløp på høyt nivå. Tore la seg på en så høy marsjfart at Tormod valgte å slippe, og igjen suste Tore inn til en overlegen seier på en langdistanse. Laginnsatsen var her imponerende med Tormod nr. 2, August nr. 4 og Jan Terje nr. 5.

Løpernes fremganger i Karlstad ble avsluttet med stafettseier på 5000m. Vi opplevde at Tore, Tormod og August ga de fremmøtte en oppvisning i rulleskøyteløp på bane med doserte svinger. Etter løpene manglet det ikke på spørsmål av treningsfaglig karakter da nordmennene gikk inn til sin første internasjonale lagseier med hjemmefavorittene Team Rollerblade hele 14 sekunder bak.

Dette er selvfølgelig ikke likt skøyter på is, men det er moro at løperne har både fysiske og tekniske egenskaper som gjør dem i stand til å suse av gårde i stor fart på rulleskøyter på ulikt underlag. Kanskje vi i fremtiden også her i Norge kan få bygget en rulleskøytebane i henhold til internasjonale standarder. I mellomtiden søker Sandefjord SK utfordringer hos våre venner og rulleskøyteentusiaster i Sverige.

BILDET: En glad trener Ivar Sletsjøe sammen med sine løpere. Fra venstre: Tormod Bjørnetun Haugen, Tore Solli, August Teodor Haugen og Jan-Terje Sørlie.
 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.