Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

En ishall for folket
 
Av Monika Risnes  | 2011-11-01


Illustrasjon: Multiconsult og Link Arkitektur
– Det er nå politikerne kan bestemme og spare 50 millioner kroner ved å bygge skøytehall samtidig med Vålerengas stadion på Valle Hovin! Det sa en engasjert Johann Olav Koss på tirsdagens pressekonferanse.

En av de viktigste byinvesteringene i Oslo. En hall ikke bare for de store mesterskapene og toppidretten, men en ishall for folket. Slik ble planene for «nye» Valle Hovin presentert under en pressekonferanse på, nettopp, Valle Hovin, tirsdag kveld.

Isidretter under samme tak
Publikum, presse og et panel bestående av tidligere mestre i hurtigløp på skøyter foruten presidentene i Norges Skøyteforbund og Norges bandyforbund, fikk helt ferske arkitekskisser presentert. Ishallen er tenkt integrert i Vålerengas idrettshall, og Link Arkitektur la fram tegninger av et anlegg som samler isidrettene under tak på Valle Hovin. Flerbruk står sentralt, og prosjektleder Geir Odd Måløy i firmaet viste hvordan isidretter som kunstløp, shorttrack og bandy vil kunne utøves, samtidig, på isflaten.

– For Multiconsult er det hyggelig og naturlig å engasjere seg i hallplanene, sa René Flandorfer, som kunne fortelle at OL i 1952 og ski-VM er blant arrangementene firmaet har vært med på å prosjektere tidligere.

Publikum og representanter for pressen fikk dessuten høre at miljøhensyn er satt i høysetet i et plasseffektiv anlegg. Det vil også bli lagt vekt på å ta vare på eksisterende grøntområder i området.

Bredde, mesterskap og toppidrett
«Tre horisonter» kalles prosjektet. At anlegget vil bli blant hovedstadens mest brukte, er det liten grunn til å tvile på, mener representantene for Interesseorganisasjonen for organisert bruk av Valle Hovin. Carl Erik Sando i Aktiv Skøyteklubb la fram estimerte kostnader og tall. 400000 brukertimer er realistisk, med utgangspunkt i faktisk bruk av Sørmarka Arena i Stavanger som åpnet i fjor.

– Mange brukertimer vil gjøre dette til et kostnadseffektivt prosjekt. Dette kan bli Norges mest attraktive idrettsanleggsprosjekt, understreket han.

Vil gjenreise isidrettenes Mekka
- En ishall for folket vil samtidig dekke behovet knyttet til et eventuelt vinter OL i 2022 i Norge, sa primus motor for prosjektet, Henning Hagelund. Han viste til at «nye» Valle Hovin er hovedstadens mest spennende idrettsprosjekt for tiden.

Overnattingsfasiliteter er tegnet inn, og på tribuneplass er det plass til 12 000. Dette kan bli et «moderne Bislet» som skøytefolket har savnet, mente han. Uten en moderne innendørshall vil Oslo være uaktuell som arrangør av større mesterskap. En egen hall vil kunne gjenreise Oslo som mekka for skøytesport uavhengig av om Oslo søker OL i 2022, eller ei:

– Målet bør være en egen VM-uke i 2017, felles for alle ISU-øvelsene, mente Hagelund.

Skøytepresident Vibecke Sørensen sa at ideen i høst hadde vært diskutert med ISU (International Skating Union), som stilte seg svært positiv.

Panel med tyngde
Til stede på Valle Hovin var blant annet Knut Johannesen, Sten Stensen, Kay Arne Stenshjemmet, Geir Karlstad og Ådne Søndrål. Skøytepresident Vibecke Sørensen og bandypresident Ivar Nordberg holdt begge appell med støtte for hallplanene. Hovedbudskapet fra inviterte paneldeltagerne var unisont: For å kalle seg Verdens Vinterhovedstad, trenger Oslo en moderne ishall.

Dersom prosjektet realiseres sammen med Vålerenga Fotballstadion, vil byggekostnadene reduseres med nærmere 50 millioner kroner. Beregninger kan tyde på at hovedstaden får 100000 nye innbyggere innen 2025. Behovet for anleggsutvikling vil være til stede. Nå spilles ballen over til politikerne i hovedstaden, som i februar 2012 skal vedta ny reguleringsplanen for området.
 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.