Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Carolina Kostner vinner den første «Sonjastatuetten»
 
Av Hasse Farstad  | Foto: Arpad Gordos |  2012-01-03


Den første «Sonja-statuetten» i kunstløp vil bli tildelt Carolina Kostner fra Italia for hennes enestående prestasjon i verdens-mesterskapet i kunstløp i Nice i Frankrike 31. mars.

Oslo Skøiteklub (OSK), klubben Sonja Henie representerte i hele sin kunstløpskarriere, har besluttet å lansere Sonjastatuetten til minne om 100-årsdagen for den norske skøytestjernens fødsel i det daværende Kristiania 8. april 1912.

Under friløpet i VM satte Carolina ny personlig bestenotering med 128,94 poeng. I et glimrende løp, med fire feilfrie trippelhopp og en vakker dobbel Axel-trippel toe loop-kombinasjon, avanserte hun fra tredjeplass i kortprogrammet til å vinne sin første VM-tittel.

Med denne seieren ble Carolina Kostner den første kvinnelige europeiske kunstløper til å vinne både EM og VM i løpet av en sesong siden Russlands Irina Slutskaja gjorde det samme i 2005.

Carolina Kostner hadde en enestående sesong i 2011/12. Etter først å ha tatt gull i Grand Prix-finalen, samt sin fjerde EM-seier, kompletterte hun dette med VM-tittelen. Dermed avsluttet hun sesongen som den ubestridte nummer én på Det internasjonale skøyteforbunds (ISU) verdensranking.

Som idrettsutøver og person er hun et godt forbilde for yngre kunstløpere, noe som er bemerket av massevis av unge løpere fra mange nasjoner som i en årrekke har hatt gleden av å trene sammen med henne i Oberstdorf i Tyskland.

Carolina Kostner er født i Bolzano i Italia 8. februar 1987. Hennes hjemby er Urtijëi (Ortisei, St. Ulrich), hvor hun begynte å gå på skøyter da hun var fire år. Helt siden 2001, da ishallen i hjembyen ble ødelagt av et skred, har hun bodd og trent i Oberstdorf. På nasjonalt nivå representerer hun sportsklubben GS Fiamme Azzurre (”Blå Flammer”). Hennes mor, Patrizia, var kunstløper på høyt nasjonalt nivå i Italia på 1970-tallet, mens hennes far, Erwin, spilte ishockey på det italienske landslaget i VM og vinter-OL.

Carolina hadde sine to første større internasjonale opptredener høsten 2000, før hun fylte fjorten år, i ISU Junior Grand Prix-stevner i Den tsjekkiske republikk og i Norge. I januar 2003 vant hun sitt første italienske seniormesterskap. Det tok ytterligere fire år før hun tok sin første internasjonale tittel, under EM i Warszawa i januar 2007. Før hun vant sitt første VM, i Nice denne sesongen, erobret Carolina ytterligere tre EM samt en sølvmedalje og en bronsemedalje i VM i kunstløp

Carolina Kostner vil motta en miniatyr av statuen av Sonja Henie (1912-1969), som er skapt av billedhuggeren Per Ung. Den opprinnelige statuen er plassert utenfor Frogner stadion i Oslo, som var Sonja Henies hjemmebane, og stedet hvor hun vant sitt første VM i 1927.

Komiteen for tildeling av Sonjastatuetten for 2011/12 har bestått av:
Vibecke Sørensen (komiteens leder og president i Norges Skøyteforbund), Mona Adolfsen (ISU overdommer), Lise Røsto Jensen (ISU dommer), Ingrid Winther (komiteens sekretær), Per Erik Martinussen (leder for Oslo Skøiteklub), og Hasse Farstad (leder for Skøytemuseet).

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.