Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

«To indre og vekk me'n:»
Norsk skøytehistorie
gjennom 150 år
 
Av Gunnar Nygård  |  2012-02-16


I boka «To indre og vekk men’n» tar forfatteren, Eldar Høidal, oss med på en spennende reise gjennom norsk skøytesport gjennom 150 år – fra det første organiserte skøyteløpet i Aurskog i 1844 og fram til i dag.

Forfatteren har vært lidenskapelig interessert i hurtigløp på skøyter siden han var i tiårsalderen. Han vokste opp på Mysen i Østfold, og han gikk mye på skøyter i ungdommen. I 1972 ble han landsmester i 15-årsklassen på Lillestrøm etter å ha vunnet begge distansene, 500 og 1500 meter.

Nå holder han seg i form ved å sykle. Han har deltatt i Den store styrkeprøven Trondheim–Oslo elleve ganger, og han er dommer i Norges Cykleforbund.

Eldar er historiker og forsker ved Sunnmøre Museum. Han har lenge hatt planer om å utgi ei bok om norsk skøytesports historie. Cappelen Damm ble interessert i prosjektet, og da Eldar fikk stipend fra Norsk Faglitterær Forfatterforening, kunne han ta fri fra jobben i ti måneder og sette i gang. Han har reist land og strand rundt og intervjuet skøytehelter, og han har pløyd gjennom det som er av både norsk og utenlandsk skøytelitteratur.

Sterkest posisjon på 60-tallet

– Aldri har norsk skøytesport vært mer populær og stått sterkere i folks bevissthet enn midt på 1960-tallet. Etter det har vi opplevd en gradvis avmatning som skyldes mange forhold; mange milde vintre, konkurranse fra andre idretter og proffligaen tidlig på 70-tallet. Skøytesporten er for liten til å tåle en slik oppsplitting, selv om det er vanskelig å kjempe i mot. Vi må ha en samling rundt landslaget; løperne må ikke gå bare for sin egen gevinst.

Tross dette mener Eldar at skøytesporten fortsatt står sterkt i Norge. Nye talenter dukker stadig opp, særlig på de stedene hvor det er kunstisbaner og -haller.

Klar optimist
– Jeg er optimist med tanke på framtida. Vi har nå mange gode juniorer, og det gror bedre enn det har gjort de siste 30 årene. Men vi trenger flere arenaer. Det er en skandale at Oslo ennå ikke har fått sin hall etter så mange år. Vi må ha haller der publikum er, sier han. Eldar mener at langrenn er Norges nasjonalsport nummer én, men at skøyter kommer som en god nummer to.

Boka er dedikert til Knut Bjørnsen.
– Han har vært den store formidleren av skøytesporten til det norske folk, sier Eldar.

Se film via QR-koder i boka
Som en av de aller første norske bøkene inneholder «To indre og vekk me’n» såkalte QR-koder. Kodemønstrene er lagt inn i teksten og kan skannes ved hjelp av en QR-leser, som kan lastes ned fra App Store og Android Market som en applikasjon til moderne smarttelefoner og lesebrett.

Etter å ha skannet koden, kan du åpne en film på mobilen/nettbrettet. Du kan blant annet se løp på Frogner stadion i 1908 og Johann Olav Koss på 5000 meter under OL på Hamar i 1994. Bortsett fra de vanlige mobilutgiftene, koster det ikke noe å se disse filmene.

Boka er utgitt av Cappelen Damm, koster 429 kroner og vil være å finne i bokhandler over hele Norge.

BILDENE
Øverst: Forfatteren sammen med Knut Kuppern Johannesen ved lanseringen av boka på Frogner stadion. (Foto: Jørgen Brauti, Cappelen Damm)

Nederst: Forfatteren har stor tro på framtiden for norsk skøytesport, her representert ved Thomas Henrik Søfteland. (Foto: Gunnar Nygård)

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.