Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

– Imponert av låra til Sjøbrend

– Jeg vokste opp i Gamlebyen i Oslo og var med i ASK. En onkel var svært skøyteinteressert, og sammen med ham overvar jeg flere store stevner på Bislett – med kakao på termos, varme pølser og aviser under beina. En gang hadde han skaffet billetter til et verdensmesterskap, og det var stort og eksklusivt for en guttunge. Jeg hadde også «djevel-lue», og jeg syntes jeg var svært tøff når jeg hadde øreklaffene opp.

11 år gammel, og og etter å ha presset sin personlige rekord på 400 meter ned mot 50 blank, avsluttet skøyteforbundets nye sportslige leder, Finn Aamodt, sin egen hurtigløpskarriere. Etter at han ga seg som skøyteløper, var han i mange år en habil ishockeyspiller. Interessen for skøytesporten har likevel beholdt, og kan karakteriserer den som kanskje vår betydeligste identitetsskapende idrettsgren i nasjonal sammenheng.

– Da S-ene var på topp, møtte jeg dem flere ganger på idrettshøgskolen. Jeg var sinnssykt imponert av låra til Sjøbrend. Han ble på en måte mitt første idrettsikon. De skøytegutta var var pionerer som brøt mange treningsmessige barrierer.

Senere, da han kom inn i alpinmiljøet som trener og leder, samarbeidet Finn med landslagsløperne på skøyter, blant annet i årene 1991-93.

– Det ga oss alle en del «aha-opplevelser». Skøyter og alpint viste seg å være en god miks, ikke minst siden utøverne var jordnære og hadde samme mentalitet.

– Hva kan du bidra med i skøytefamilien?

– Jeg synes det er moro å være med i «krigen»; jeg liker å jobbe fram resultater. Nå må vi først og fremst ta én ting av gangen. Det viktigste nå er teambygging, og få alle den kompetansen som finnes i skøyte-Norge til å trekke i samme retning. Det finnes utrolig mye kompetanse og entusiasme rundt omkring. Det gjelder å trekke en rød tråd gjennom hele organisasjonen og lage en norsk modell for trening og utvikling av skøyteløpere.

Finn mener at effektivitet og god kommunikasjon mellom de ulike leddene i organisasjonen må være fundamentet for arbeidet framover. Han er forsiktig med løfter om medaljer, men han håper at et par løpere vil være så godt forberedt at de kan ta medalje i Torino-OL om to år.

– Hva med kunstløp?

– Kunstløp er godt i gang. Jeg var nylig med på en treningsseminar med 70 deltakere. Det var oppløftende. Det er viktig å implementere kunstløp best mulig i organisasjonen, og det er helt klart mulig å bringe fram utøvere som kan hevde seg bra internasjonalt.

Finn blir også en sentral person i arbeidet med å skaffe skøyteforbundet sårt tiltrengte penger. Han håper at sponsorene nå vil kjenne sin besøkelsestid siden inngangsbilletten nå er lav, og at det sportslig sett bare kan gå oppover. – Nå er tiden for å gå inn, sier han.

Med sin allsidige bakgrunn fra Olympiatoppen, vil han gjerne samarbeide med andre idretter som hockey, bandy og inline.

– Det er viktig å finne trenings- og konkurranseformer som appellerer til dagens ungdom, sier vår nye sportslige leder.

Landslagsløperne har sin fulle hyre med å presse sin nye sportslige leder ned i noe som minner om riktig sittestilling.

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.