Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Ski-VM og skøyte-VM

Hurtigløpssesongen er over. Den endte på mest forbløffende vis! VM-favoritt Grødum ble sjuk og gikk glipp av enkeltdistanse-VM. Men sannelig spratt det ikke fram medaljevinnere fra nokså uventede kroker, og gjorde at mesterskapet endte strålende for Norges del! Synd at det ikke var tid (?) til å organisere et jubelstevne eller to på hjemmebane, for de nykårete skøyteheltene som vi plutselig fikk, over natta. Uansett: Utgangspunktet foran neste sesong er glimrende, og publikum og media har mange spennende løpere å knytte forventninger til.

Innlegget skulle egentlig dreie seg om dette: Forut for Inzell-VM hadde vi også et ski-VM (nordiske greiner). Mange synes å hevde at bredden i skisporten er så mye større enn i hurtigløp på skøyter. Og vi fikk solskinnshistorier om langrennsløpere fra Brasil osv. Det er også imponerende bredde over antall deltakerland i skimesterskapene. Det kunne nok skøytesporten misunne. I tillegg er jo også deltakelsen i VM på skøyter strikt kvalitetskontrollert, slik at antall deltakende nasjoner er mye mindre enn det kunne ha vært (uten sterk regulering).

Men hvordan blir det hvis vi ser på fordelinga av tetplasseringene i de to mesterskapene? I hvor stor grad preges tetsjiktet av utøvere fra flere verdenshjørner?

I ski-VM ble det konkurrert i 19 øvelser. I disse gikk 19 gull, 19 sølv og 18 tredjeplasser til europeiske land. Amerika (verdensdelen) fikk en bronse. Ingen medaljer til Asia. Om vi utvider dette til oversikt over såkalte "olympiske poeng", så tar Europa ca. 422 av disse, Amerika ca. 6. (Har ikke finregna på delte plasser o.l.). Asia hadde ingen topp 6-plasseringer.

I Inzell (Enkeltdistanse-VM hurtigløp på skøyter) ble det delt ut medaljer i 12 øvelser. Europeiske land vant 7 gull, 9 sølv og 6 bronsemedaljer. Amerika: 3-1-5. Og Asia: 2-2-2. Asiatiske utøvere hadde topp 6-plasseringer i 4 av de 12 øvelsene, amerikanske i 11 og europeere i alle de 12 konkurransene.

Dette burde i hvert fall si noe om verdensbredde på toppnivå i hhv. nordiske skidisipliner og i hurtigløp på skøyter. Slå gjerne naboen i hodet med disse tallene hvis han påstår at det er liten bredde i skøytesporten!

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.