Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Løsningen

Den senere tid har det her på Skøytesport vært veldig mange debattinnlegg om uttakskriterier. Nå vet ikke jeg hvordan dagens atleter tenker i forhold til å stille opp i stevner, men da jeg var aktiv som friidrettsutøver, var det muligheten til å kunne hevde meg, som avgjorde om jeg skulle stille opp i et stevne. Jeg var riktignok en av de beste i min aldersgruppe i Norge, så jeg ville kunne kjempe om medaljer uansett, men jeg tror at jeg ikke ville vært interessert i å reise til et stevne dersom jeg på forhånd var sikker på at jeg ikke ville bli topp 10. Selvfølgelig har man det sosiale aspektet med en reise, men jeg husker godt at det sosiale aspektet betydde ingenting dersom jeg ikke tok medalje. Da kunne jeg heller trene hjemme i Tromsø.

Jeg tror at løsningen i sånne saker hvor man har utøvere som er i Norgestoppen, men langt fra verdenstoppen, er et mellomnivå. Finnes det ikke et nordisk mesterskap for juniorløpere mellom 15 og 20 år? Det må da være en fin «gulrot» for fremadstormende løpere.

I Nord-Norge har våre skøyteløpere mulighet til å delta i Barentskampen på skøyter. Der møtes løpere fra Nord-Norge, Nord-Finland og Nordvest-Russland (skøyteidretten i Nord-Sverige ligger dessverre brakk). Dette er et gode for skøyteidretten siden god regional motstand vil føre til en kvalitetsheving over tid, som igjen vil heve kvaliteten på de nasjonale mesterskapene, som igjen vil kunne gi Norge fulle kvoter i internasjonale mesterskap, med fire løpere som kan kjempe om sammenlagt seier og/eller distansemedaljer.

Dere husker sikkert en kvartett med navn som Stensen, Storholt, Sjøbrend og Stenshjemmet. Vi vet at norsk ungdom har det som kreves, så da er det bare opp til myndighetene å ta nasjonalidretten på alvor. Vi trenger haller i Tromsø, Trondheim, Bergen og Oslo, men de trenger ikke å være i samme prisklasse som Vikingskipet. Sistnevnte skal fortsatt være nasjonalanlegget. Noe annet ville være historieløst.

Det betyr dog ikke at alle internasjonale mesterskap som Norge tar på seg, skal legges til Hamar. Man må tross alt gi en oppmuntring til de kommunene som tar på seg oppgaven å drive en skøytehall, noe som også vil hjelpe på rekrutteringen på lokalplanet.

Jeg husker da verdensmester Sjøbrend sammen med Storholt og Stenshjemmet kom til Tromsø og gikk 500 meter og 5000 meter på Templarheimen den 20. februar 1981. Nå var jo undertegnede opptatt med friidretten, men jeg er sikker på at skøyteidretten i Tromsø fikk et løft etter dette besøket.
 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.