Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Svar til Gjerde

Gjerde: «alle vet at en 12. plass sammenlagt også gir verdensdelskvote for neste års VM.»

Selvfølgelig. Men om mil-plassen glipper, om så bare med 1/100 sekund eller 1/1000 poeng, er det plasseringen etter 3 løp som teller. Og da kan 15.-plassen være verdifull.

Uansett: Du fremstiller det som om det er diskutabelt hvorvidt de to siste norske 10.000-meterplassene var i fare. Det er det ikke. Sætre var sistemann som kvalifiserte seg. Hadde ikke Skobrev falt, ville russeren vært blant de 12 beste på begge lister, og Sætre hadde vært ute. Skobrevs sammenlagtplassering ville avgjort om Grødum eller Niedzwiedzki var nestemann på nedrykkslisten.

Du avfeier canadierne som mulige trusler, med henvisning til prestasjoner i Europa. Men de gikk altså på hjemmebane i Calgary. Arne Dankers vant tidligere i vinter det canadiske mesterskapet på 1.500 meter, med en tid på 1.44-tallet. Jeg vil tro at det var en stor skuffelse for canadierne at han ikke var blant de 12 etter 3 løp. I tillegg var det altså andre løpere som etter første dag hadde en realistisk sjanse til å rykke oppover på denne listen, og skyve ut nordmennene fra «finalen». Det var ingen ting Sætre og Grødum kunne gjøre fra eller til her.

Når det gjelder Bob de Jong, er vel saken så enkel, som at om han var blitt nr. 5 på 5.000 m, hadde det betydd farvel til Sætre ­ med Grødum som første nedrykkskandidat (om vi holder Skobrev utenfor). Da laget ble tatt ut, visste forøvrig ingen at Nederland ville stille med et B-lag. Hva om Verheijen og Tuitert hadde vært friske? Begge kunne vært blant de 12, både på 5.000 og etter 3 løp. Med Skobrev på bena, ville Sætre og Grødum hatt små sjanser.

Det vi burde diskutere, er ikke hvordan det til slutt gikk (det er jo sjelden diskutabelt), men grunnlaget for valgene som gjøres i fremtiden. Skal vi (det vil si de som tar ut lag) vurdere «dersom, hvis, såfremt, i fall», og ha en «plan B» som kan redde stumpene (f.eks. neste års kvote) om ikke alt skulle klaffe ­ eller skal vi (de) satse alt på ett kort og håpe at alle nordmenn overgår seg selv og at i alle fall noen av de verste konkurrentene feiler?

Det gikk så bra det kunne gå iår, både i EM og VM. Men uansett hva Gjerde måtte kunne «bevise» i ettertid, var marginene små og sjansene tvilsomme ut fra hva man måtte kunne forestille seg på forhånd. Og det er på forhånd mesterskapsdeltagere tas ut.

 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.