Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Ingen norske i Kina

Flere innlegg i det siste har reist tvil om NSFs vilje og evne til å fremme skøytesportens beste. Når vi nå får bekreftet at ingen norske løpere deltar i verdenscupløpene i Asia, økes tvilen ytterligere.

Mangler NSFs ledelse totalt evnen til å se sammenhenger og til å tenke langsiktig?

Det er vel nå hevet over enhver tvil at begrensningene av den norske deltagelsen i Verdenscupen, tross forsøk på bortforklaringer, har hatt økonomiske årsaker. Det hadde gjort mindre skade på tillitsforholdet mellom forbundsledelse og aktive, klubber og publikum, om man hadde innrømmet dette tidligere ­ i stedet for å late som om mer eller mindre vilkårlig hjemsendelse av løpere hadde en logisk årsak i «sportslige» forhold.

Det store spørsmålet gjenstår imidlertid: Er kortsiktig «utgiftskontroll», i form av begrensninger i Verdenscup-deltagelsen, den riktige, eller i det hele tatt en hensiktsmessig, måte å møte forbundets økonomiske problemer på?

De to stevnene i Asia utgjør en stor del av det magre Verdenscup-programmet. Ved å utebli mister Norge alle sine plasser i A-gruppene på sprintdistansene. Skal man følge de sist publiserte reglene for uttak, betyr det at norske løpere ikke lenger kommer til å delta i Verdenscupen på 500 og 1000 m.

Dette har flere alvorlige konsekvenser. Norsk fravær fra Verdenscupen betyr mindre mediefokus for skøytesporten, og dermed mindre muligheter for sponsing neste sesong. Fraværet vil sannsynligvis bety lavere deltagerkvoter neste år, slik at eksponeringen vil fortsette å være lav ­ uansett om løperne skulle gjøre store fremskritt neste år. Problemene med å skaffe sponsorinntekter blir permanente.

Men det stopper ikke med det. Verdenscupen er også kvalifisering for Verdensmesterskapet på enkeltdistanser. Fravær fra VC-løp kan bety at Norge ikke kvalifiserer løpere til dette mesterskapet. Noe som igjen, naturligvis, vil forsterke vanskelighetene på «sponsormarkedet».

I tillegg til dette kommer naturligvis de problemene en slik uttaks/deltagelsespolitikk har på enkeltløperes motivasjon. I tillegg til den destruktive effekten av andre kortsiktige handlemåter, som landslagsløpernes fravær fra nasjonale stevner og annen manglende interesse/respekt for nasjonale stevnearrangører, er dette faktisk en trussel mot skøytesportens utbredelse her i landet.

At toppløpernes fravær, både fra nasjonale og internasjonale stevner, er en trussel mot publikumsinteressen, er selvsagt. At NSF-ledelsen ikke innser den direkte sammenhengen mellom publikumsinteresse og økonomi, er skremmende.

 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.