Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Siste ord om nytenkning

Nytenkningen for min del ligger i det å forkaste troen på at 1900-tallets løsninger er evig gyldige. Det er ikke lenger slik (og har heller aldri vært det, tross bred overbevisning om det motsatte) at det som er (eller oppfattes som) nytt nødvendigvis er bedre enn det som er (eller oppfattes som) gammelt. Verden har vist seg å være langt mer kompleks enn som så.

En idrett er også en kompleks affære. Det kan være forskjell på hva som bygger opp en trofast tilhengerskare, og hva som tiltaler TV-produsentene. Og ikke minst kan det være motsetninger mellom det unge utøvere til en hver tid setter pris på, og det som kan tiltrekke et bredere publikum på lang sikt. Det som er «kult» for en 15­20-åring idag, er det mest håpløse man kan tenke seg i morgen ­ det er en av forutsetningene for ungdomskulturen.

Et annet poeng er at man bare er ung en begrenset periode av livet. Noen av interessene man fikk i ungdommen tar man med seg videre ­ men de fleste går i glemmeboken. Norge er ikke et land med en ung befolkning. Som i resten av den vestlige verden, er det de middelaldrende som dominerer ­ og gjennomsnittsalderen blir stadig høyere.

Det er mulig at det er oppstått et skille mellom idrett som tiltaler ungdom, og idrett som tiltaler voksne. Men finnes det noe eksempel på en «ungdomsidrett» som beholder tilhengerne når de er ferdig med den første ungdommen? Eller stadig tiltrekker nye fans når den har mistet nyhetens interesse?

Vi må heller ikke glemme at det også kan dreie seg om en forskjell på «utøveridrett» og «publikumsidrett». Det som er morsomt å holde på med så lenge man har fysikk til det, er ikke nødvendigvis morsomt å se på for den som ikke kan identifisere seg med utøverne.

Og vi voksne må for all del ikke glemme at ungdomskulturen for en stor del defineres av ungdom. De nye, «kule» idrettene gror frem av seg selv; de serveres ikke ungene av velmenende foreldre.

På den annen side vil en idrett med stor publikumsappell alltid tiltrekke seg nye, unge utøvere.

For å bruke et bilde fra musikklivet: Sølvguttene har sunget julen inn i generasjoner. «Ten-Sing»-koret som prøver å konkurrere med gårsdagens popmusikk, vil alltid virke litt latterlig for utenforstående.

 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.