Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Norge nord for polarsirkelen

Jeg ble ikke noe særlig klokere av Terje B. Hansens svar til undertegnede, eller rettere: det var som jeg fryktet: Hans argumentasjon er bygget på mer eller mindre velfunderte presseinnlegg i den norske OL-debatten, og ikke på Tromsøs OL-søknad til NIF.
I søknaden, som for øvrig i sin helhet er tilgjengelig på Tromsø OLs hjemmesider, er samtlige olympiske idrettsanlegg anført med en idrettslig etterbruk, og ingen av dem skal relokaliseres. Det er snakk om å nedgradere publikumskapasiteten på noen av anleggene, noe som er logisk nok og også ble gjort for flere av anleggene fra 1994. Jeg velger å forholde meg til det som står i søknaden, og ikke, som Hansen, gjøre det til et spørsmål om tvil og tro. Mye av hans argumentasjon – bl.a. om flytting av ishaller – er bygget på spekulasjoner og ikke på det som er konseptet for Tromsø.

Det aktuelle diskusjonstemaet nå er følgende: Skal Norge søke om Vinter-OL til Tromsø i 2018, eller skal vi ikke? Idrettsstyret mener ja, og så er det opp til politikerne å gi de nødvendige politiske garantier. Debatten om Oslo kontra Trondheim kontra Tromsø er avsluttet, og da må gjerne Hansen mene at Norge ikke bør søke om Vinter-OL til Tromsø i 2018.

Tromsø er enn by på ca. 63 000 innbyggere. Lillehammer, som var vertskap for lekene i 1994, har ca. 25 000. Tromsø har nesten tre ganger så mange hotellsenger som Lillehammer og bortimot fire ganger så mange serveringsplasser. Tromsø har langt bedre alternative muligheter både for innkvartering (cruiseskip) og lokaltransport (hurtigbåter) enn det Lillehammer hadde. Lillehammer ble utnevnt som ”best ever”, skulle ikke Tromsø klare å holde samme kvalitet på sitt eventuelle arrangement, når de synes å ha bedre lokale forutsetninger til å løse vitale spørsmål som innkvartering og lokal transport? Og med 30 års erfaring fra rushtrafikken i hovedstaden vil jeg påstå at det må være ganske blåøyd å tro at Oslo vil få det lettere transportmessig enn Lillehammer og eventuelt Tromsø ved fremtidige vinterleker.

Nordområdene blir stadig viktigere i det geopolitiske bildet. Derfor er den fokus og de infrastrukturelle investeringer som må komme hvis Tromsø skulle få lekene i 2018 meget viktig for nasjonen Norge. Men like viktig er det å få utnyttet Nord-Norges enorme potensial for vinterturisme. Alt for lenge har Nord-Norge og turisme kun vært assosiert med midnattssol (som Hansen av en for meg ukjent grunn blander inn i vinter-OL-debatten, ironi kanskje?), samer, hurtigruta og Nordkapp. Nå må verden få øynene opp for hvilke fantastiske muligheter den nordnorske vinteren byr på. Her kommer de olympiske leker inn i bildet som verdens desidert største happening i markedsføringsmessig sammenheng.

Folketallet i min hjemkommune Balsfjord har gått ned fra ca. 7000 til ca. 5500 i løpet av de siste 20 år. Dette er typisk for bosettingsutviklingen på den nordnorske landsbygda. Den rurale nordlendingen er en utrydningstruet art, og trenger flere næringsmessige ben å stå på. I en slik sammenheng blir et par milliarder i ekstra satsgaranti og betraktninger omkring størrelse på skøytehaller av svært underordnet betydning. Diskusjonen om OL i 2018 må ses i et helhetlig perspektiv, og vi må ta til oss det faktum at det bor mennesker i dette landet også nord for polarsirkelen.
 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.