Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

«Prosjekt flerbrukshall» i Trondheim

En gruppe masterstudenter med tverrfaglig kompetanse og erfaring fra ulike særidretter fikk i oppdrag av NTNU og Eksperter i Team (EiT) å lage et prosjekt som tentativt og presumptivt kan sikre Norge framtidige OL-medaljer. Prosjektløsningen kom i stand etter en eksplisitt problemstilling fra Olympiatoppen i Trondheim (OLTT): «Hjelp Norge til flere OL-gull».

EiT-gruppen valgte å se på bane- og anleggssituasjonen i Trondheim for å lage en lokal evaluering. I løpet av prosessen ble det klart at denne kunne være relevant for alle avdelinger eller regioner innen OLT. Det var de nære relasjonene mellom OLT og toppidretten på den ene siden og den norske idrettskulturen på den andre som gav ideen til å inkludere de regioner OLT dekker og integrere både idrett og samfunn i ett sportslig, samfunnsmessig og sosialt; sosiokulturelt miljø. Det vil si, bygge på disse erfaringene og skape enda tettere relasjoner mellom idrett og samfunn.
 
En slik tilnærming kan etter EIT-gruppens mening også være en løsning for de idrettene som ikke har det økonomiske potensialet, men som må legitimere seg gjennom egenutvikling og politisk velvilje og økonomisk gunst. At deler av idretten, her igjennom OLT kun skal bedrive toppidrettslige prosesser blir noe problematisk og udemokratisk sett i et sosialt engasjement. Det blir også vanskelig å lete etter kriteriene for hva som er «toppidrett» og ikke, eller hvorfor enkeltutøvere eller spesielle særidretter faller utenfor OLT. For eksempel er det mange idrettstalenter som ikke kommer innunder OLTs interesseområde etter OLTs egen definisjon elle strategier. Spørsmålet blir derfor om og hvordan OLT tjener idretten på toppnivå uten å ta høyde for talentene og de gruppene som ikke økonomisk eller på andre måter er i stand til å tilfredsstille OLTs krav.
 
Etter min mening er det idretten selv, ved lag og kretser i hver region, som må innstille utøvere og sette kriteriene for hvem - og hva de mener er og skal være utslagsgivende og premisskapere for å komme i betraktning. Et liknende mandat ligger allerede i OLTs strategi. Forutsetingen må være at idretten drives aktivt på alle plan og med målrettete planer.

 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.