Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Ære og lære

Med et nytt styre kan vi håpe at NSF vil lære ved å se bakover og erfare. Å ære friidrettsforbundet ser jeg derimot som lite eller ikke relevant. Friidrettsforbundet, hvis styrke ligger i utøve press på politiske organer, bør ikke være en slags moralsk målestokk NSF bør peile seg mot. Det er mulig de som tilhører en slik kontekst har latt seg blende av norske friidrettsresultater internasjonalt, men det alene bør ikke posisjoneres som en blindebukk overfor svaksynte idretts- eller skøyteentusiaster. Hva friidrettsforbundets såkalte synergieffekter angår, både sportslig som idrettspolitisk, er det vanskelig å utelukke et par dop-tilfeller og dets ”ran” av Bislett. Går det an å glemme? Og så fort?

Friidretten tvang igjennom et norgesmesterskap til gamle ærverdige Stadion i Trondheim. Helt uten tribunekapasitet, (den gamle ble revet) - noe som er nødvendig i nasjonale friidrettsmesterskap, søkte friidrettskretsen et NM, og fikk det. Maken til mangel på ære og moralsk teft og sans skal en ærlig talt lete lenge etter. Helt bevisst søkte altså friidrettskretsen et nasjonalt mesterskap, i et bedre vitende om at hele Stadion måtte opprustes med nye tribuner. Synergieffekter? Tja...

Litt mer lakonisk kan jeg hevde at friidretten også priste seg lykkelig da skøytesporten forlot Stadion og flyttet til Leangen. Da hadde friidretten to arenaer i Trondheim (daværende Lerkendal i tillegg) og for oss som trente intervaller (i andre idretter) fikk ikke løpe på innerste bane. Mén friidrettsutøverne løp der det passet seg! Dette er en synergieffekt: Å ta seg til rette...

At Norge ikke har brakt ”en eneste gutt” i nærheten av den internasjonale toppen, som Terje Bård Hansen hevder, skjønner jeg ikke. En mangel på retorisk koherens forklarer sannsynligvis misforståelse. Jeg tolker det som at han er mer fokusert på ”ungdommene”? Et begrep hvis betydning rent sportslig egentlig ikke hører hjemme i internasjonal kontekster. Ulike idrettsgrener har ulke uttrykksmidler; junior, ungdom, u/17-19- osv... Vi har også – til og med u/23 i en gren. At friidrettsforbundet har lykkes mer med jenter enn gutter, ja – og hva så? Er ikke det flott? Eller mener Hansen at jenter ikke fortjener topp internasjonale resultater? Tenker vi oss om har de fleste ”guttene” i Norge helt andre og bedre treningsrammer innen de fleste idretter. Snur vi settingen på hodet, ser skøytesituasjonen for Tysklands vedkommende helt motsatt ut i forhold til Norge. Det har den gjort lenge. Men det er ikke jentenes skyld! Der ligger problemet i en mannsdominert administrasjon og sportlig ledelse i tillegg til en litt annen kjønnsbasert idé. Kun en annerledes styring av skøyteforbundet kan bidra til at norske jenter når til topps.
 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.