Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Vikingskipet og HOA i fokus igjen

Takk til Åge Dalby for et reflektert og godt innlegg om Vikingskipets funksjon som riksarena for skøyter. Det er mange gode poeng i det innlegget og svaret på problemene med forholdene i Vikingskipet ligger snubbende nær uten at det blir uttalt fra Dalbys sin side. Vikingskipet bør legges ned som skøytearena for det er ikke liv lage for et riksanlegg på et så lite sentralt sted som Hamar. Dalby nevner avtalen mellom HOA og NSF som for dårlig. Jeg tror ikke et anlegg som skal drives etter markedsprinsipper vil kunne tilby skøytesporten i sin nåværende tilsand noe bedre enn det de får i dag. I så fall er det Kulturdepartementet som må besørge en større overføring til driften av Vikingskipet som riksanlegg slik at det blir mer økonomisk lønnsomt for HOA og drive skøytearena kontra å drive med andre aktiviteter. Jeg er av den helt klare oppfatning av at vi i dagens situasjon for skøytesporten i Norge aldri ville kunne drive en skøytearena kommersielt lønnsomt, uansett beliggenhet. Dalby nevner Oslo Spektrum som et eksempel på linje med Vikingskipet, og det viser hvor vanskelig kommersiell drift av idrettsanlegg er i Norge og det er et glimrende eksempel.

At valget falt på Tromsø når man skulle velge kandidat for OL 2018, er en katastrofe for norsk skøytesport, en katastrofe på linje med at man valgte å legge skøytearenaen for 1994 på Hamar i stedet for Oslo. Det ene er at det sannsynligvis forsinker et hallprosjekt i Oslo, det andre er at det setter en effektiv stopper for ”Bjugn-haller" i andre deler av Nord-Norge, og til slutt setter det en stopper for en mulig skøytehall i Tromsø i overskuelig fremtid fordi det er ikke realiserbart med en skøytehall av internasjonal klasse i Tromsø uten et olympisk arrangement og den muligheten er mikroskopisk.

Det er frustrerende at man ikke lærer. Løsningen er en kommunalt eid hall i Oslo, og det kommer, men veien har blitt litt lengre. I Oslo har man en meget sterk idrettskrets som uavhengig av politisk ledelse i Oslo har fått gjennomslag for at idrettsanlegg skal prioriteres til idrett. Derfor er det så viktig at man ikke lar seg friste til å inngå privatfinansierte løsninger for et nytt anlegg på Valle Hovin, men påvirker kommunen og de politiske krefter slik at man får en kommunalt finansiert erstatning etter bortfallet av Bislett slik skøytesporten ble lovet. Først da får vi et anlegg som er skøytesporten verdig og som vil fylles av publikum under de store skøytebegivenheter. Dessverre Hamar, det fikser dere ikke, selv hvor mye dere måtte ville og ønske. Det er ikke bare selve isstadion som teller i en slik sammenheng, men også alt rundt i form av hotellkapasitet, utesteder, infrastruktur generelt etc etc. – noe Oslo har i stort monn. Kanskje burde NSF heller ta sjansen på å gå ut og støtte oss som jobber med skøytehall i ”Skøytesportens vugge” i stedet for å bruke energi på noe som er så naturstridig som å tro at Vikingskipet vil fylle skøytesportens behov i kampen om å overleve.
 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.