Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Opp- og nedmuntring

At juniorløperne får delta i verdenscupløpene i Erfurt har jeg for min del overhodet ikke tenkt å kritisere. Tvert imot synes jeg dette var vidsynt, positivt og oppmuntrende! Videre er innstillingen om at ”for World Cup-finalen i Calgary vil alle løpere som har en mulighet til å kvalifisere seg til VM enkeltdistanser få sjansen” isolert sett også positiv og oppmuntrende.

Så er det imidlertid spørsmål om enkelte andre løpere virkelig trenger å bli ”nedmuntret” i den grad det kan virke som de blir.

En del av debatten mener jeg dypest sett har å gjøre med det som er påpekt tidligere om den lite egnede sesongstrukturen, med lange perioder der skøytesporten ”melder seg ut” av medieoppmerksomheten: det virker å være for vanskelig for løpere som ikke er på landslaget, og ikke har deltatt i tidligere verdenscupstevner, å bevise at de faktisk kunne fortjent en plass på laget. Det mener jeg er uheldig, helt uavhengig av eventuelle konkrete uttaksdiskusjoner.

I Skøyteforbundets skriv står det at ”Det har aldri vært aktuelt å ”fylle opp” våre World Cup-kvoter med B-gruppe-løpere som ikke holder nivå i henhold til de vedtatte kriterier.” At løpere som Preben Kristensen eller Reidar Borgersen ville måtte starte i B-gruppen på 10000 m, betyr imidlertid ikke nødvendigvis noe B-klassenivå (Borgersen slo flere av landslagsløperne på 10000 m i allround-NM), men skyldes framfor alt at de ikke har deltatt i verdenscupen tidligere i år, det! Skal da løpet være kjørt for hele resten av sesongen for de som ikke har kommet seg med på de første verdenscuplagene? Fordi de i tilfelle ville måtte starte i B-gruppen? Å vise at de eventuelt hadde hørt hjemme i A-gruppen, det får de ikke anledning til.

Mari Hemmer har selv påpekt den tvilsomme logikken bak at hun ikke får gå 5000 m i Erfurt, når de andre som kvalifiserer seg på 5000 m også vil måtte gjøre dette med tider fra Europa. (Skal bli interessant å se hvem som går 5000 m i enkeltdistanse-VM, om ikke de siste som kvalifiserer seg er på et nivå Hemmer burde kunne måle seg med …) Så lenge hun ikke får gå 5000 m i verdenscupen er jo uansett hennes muligheter til å kvalifisere seg på den distansen dårlige, såpass skjønner vel de fleste, men her blir vel en tidligere urettferdighet (at hun ikke er blitt tatt ut på sin antatt beste distanse) nå brukt som argumentasjon for en ny urettferdighet. Til den som står bak denne logikken, virker det derfor nærliggende å anbefale en karriere i politikken.

Og for Mari vil jeg håpe og ønske at hun fortsetter å stå på og satser på like stor framgang neste sesong!

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.