Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Maraton-Norgescup

Norgescup 3 ble sist helg arrangert i Vikingskipet. Undertegnede er hovedtrener for Fana IL skøyter. Jeg (og mange andre trenere, ledere og funksjonærer) tilbrakte 19 timer i Vikingskipet denne lørdagen og søndagen! Slike maratonstevner kan ta knekken på entusiasmen hos de fleste. Spesielt avslutningen med 26 par/13 kvartetter på 5000 ble en utrolig langdryg affære. 5000-meteren startet kl 1440 og var ikke ferdig før kl. 17.

Dette bør man gjøre noe med! Det kan ikke være en menneskerett at alle som har lyst, skal få gå 5000 m i NC når man har ca 140 påmeldte løpere!

Før NC 1, søkte Fana om dispensasjon for noen av våre førsteårs junior B løpere. Noen av dem fikk avslag og det ble henvist til at NSF hadde retningslinjer i forhold til nivå på de som gis disp. For gutter er nivået satt til 41,0 (500m), 2.06 (1500) og 4.30 (3000).
Disse reglene gjelder bare for de som er førsteårs junior B og yngre. For eldre løpere eksisterer ingen krav til nivå.

NC er en konkurranse både for de beste og de nest beste. Etter mitt syn bør man finne en arrangementsform som legger forholdene bedre til rette for de aller beste av våre løpere, som driver med skøyter på heltid. Det er egentlig uholdbart at de skal måtte vente 4 timer mellom første og andre distanse, slik det var på søndag. De går Norgescup for å prestere så godt at de kan være kandidater til internasjonale oppgaver. Dette blir ikke lett med den nåværende konkurranseformen! Det blir mer en konkurranse i venting!
I NC 3 var det ikke elektrisk tidtaking. Heller ingen resultatservice på tavla. Dermed ble det veldig vanskelig for løpere og ledere å få med seg tider og resultater. Spesielt siden det var et sammenlagtstevne, var det viktig å være oppdatert på tider hele tida.

Jeg kritiserer ikke arrangørene her. Deres jobb ble egentlig mye mer krevende i og med at man måtte operere med manuelle tider på så mange løpere. Speakertjenesten led også tydelig under dette. Arrangementsmessig gjorde Eidsvoll en god jobb, forutsetningene tatt i betraktning. Jeg kritiserer derimot HOA for å ta seg meget godt betalt for å stille elektrisk tidtaking til disposisjon. Jeg fikk opplyst at det ville koste arrangøren ca 15000 kr for å leie anlegget og skjønner godt at arrangøren betenker seg... Etter mitt syn burde det vært inkludert i leien som arrangøren betaler for å arrangere løp der.

Dessuten har HOA dobbelt inntekt på løperne slike helger. Alle løperne betaler inngang Kr. 70 pr dag i tillegg til startkontingent Kr. 600. En del av startkontingenten skal være med å betale for leie av hallen. Dette synes jeg nesten er umoralsk, spesielt når man vet at det koster arrangøren ekstra å leie tidtakingsanlegg, kopimaskiner med mer.
Jeg vil foreslå at NSF vurderer å endre reglene for NC på noen punkter slik at man får en bedre konkurranse.

Derfor foreslår jeg:
1: Innføre tidskrav som skal gjelde for alle, uansett alder. Kravene behøver nødvendigvis ikke være lik de som gjelder i dag for de yngste.
2: I sammenlagtstevner begrense antall deltakere på siste langdistanse på grunnlag av stillingen etter 3 distanser (lik man gjør i sammenlagtmesterskap). For eksempel max 32 løpere, eller 8 kvartetter.
3: Hvis man ikke innfører punkt 2, bør man snu seedingen på siste distanse slik at de beste kan starte først. Dermed kan man komprimere konkurransen for våre beste løpere. Dette kan også gjøres på andre distanse lørdag.
4: Sørge for at det blir gratis/rimeligere for arrangøren å leie elektrisk tidtakingsutstyr i Vikingskipet. Det er ikke holdbart med så mange løpere og manuelle tider.

Hvis vi ikke kan få kortet ned varigheten på NC i Vikingskipet, er jeg redd for at det vil bli mange som går lei og ikke vil være med mer. Dette gjelder både løpere, trenere, ledere og arrangører.

PS! Fanas løpere var hjemme kl. 02 natt til mandag!
 
 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.