Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Fornyelse?

Har med interesse lest Ådne Søndråls innlegg om norsk skøytesport på dette forumet tidligere. Det er alltid spennende når folk fra ”innsiden”, både som tidligere skøyteløper og NRK-ekspert uttaler seg. Ådne peker på publikums ”krav” om fornyelse i skøytesporten, som ble ekstra synliggjort gjennom NRKs sportssjef Rune Haugs ultimatum til skøytesporten.

Det nærmeste konkrete Ådne kommer opp med som forslag til fornyelse, er et ønske om mer kompakte og urbane stevner. Det blir lite konstruktivt, og neppe noen oppskrift på suksess og la færre få lov til konkurrere. At det kommer flere mennesker til skøytestevner i store byer, er neppe en sannhet. De siste WC-løpene som har vært arrangert i Berlin og Moskva er vel et godt bevis på at store byer alene ikke er en suksessoppskrift. Skiidretten går jo stevner i Gällivare, Kuusamo, Otepä og La Clusaz. Ikke akkurat metropoler….

Det er bra å ytre vilje til forandring, men det hadde vær bra med litt evne til reell nytenkning også!

Jeg postet et svarinnlegg på NRKs debattforum da debatten rundt Rune Haugs utspill raste som verst. Vil gjerne bringe disse tankene også til dette forumet. Jeg har også tidligere (et par år siden) luftet noen av disse synspunktene her. Kanskje tiden er moden nå?

Skøytesendinger er for kjedelige og tar for lang tid. Er det en sannhet eller subjektiv kritikk? La oss sammenligne litt med de andre vinteridrettene.

En vanlig lørdag eller søndag sendes det oftest fire ulike øvelser, to for kvinner og to for menn. Ingen andre vinteridretter avvikler så mange øvelser i løpet av en dag. En 1500m i A-gruppa verdenscupen avvikles normalt uten vannepause er unnagjort på 35-40 minutter. Det er mindre enn én omgang i fotball, og omtrent det samme som en fellesstart på 15 km langrenn. I løpet av disse minuttene er det løpere i aksjon nesten hele tiden uten dødpunkter. En 5000m i A-gruppa verdenscupen avvikles normalt på 80-90 minutter inkl. en vannepause. Det er fortsatt mindre enn én fotballkamp, og omtrent det samme som en 15 km intervallstart. 500m og 1000m tar selvsagt enda kortere tid. Til sammenligning, de fleste skiskytterøvelsene med intervallstart tar lenger tid, for ikke å snakke om en 5 mil med fellesstart hvor de første 45 km oftest er like kjedelig som å se maling tørke! De som synes dette blir for kjedelig, er vel ganske enkelt ikke interessert nok.

Gi oss en bedre verdenscup!
Skøytesporten har så absolutt forbedringspotensial, og det er i første rekke verdenscupen som ikke engasjerer slik som ISU hadde ønsket. Årsakene er egentlig ikke så vanskelig å se. Se til andre, store vinteridretter. Skøyter er vel den eneste idretten som aldri har kåret en sammenlagt verdenscupvinner. Greit med verdenscuper i enkeltdistanser, men i alle idretter er det kampen om den store ”bøtta” som teller for de beste.

Start med å lage en mer rettferdig fordeling av distanser i verdenscupen. Sørg for at alle typer løpere, fra sprintere til maratonløpere, får tilnærmet like mange distanser. Introdusér verdenscup-poeng for sammenlagt poengsum enkelte helger (tilsvarende kombinasjonspoeng i alpint). La sesongavslutningen være verdenscupfinalene for alle distanser + sammenlagt, begrenset til de 16-20 løpere som ligger best an, og gi verdenscupen den status den trenger for å engasjere som konkurranseform. Gi verdenscupvinnerne på hver enkelt distanse og sammenlagt den statusen!

I dag er stevnekalenderen for verdenscupen veldig skjevt disponert. Det bør bli en langt jevnere fordeling av stevner og distanser. Det er rikelig med potensielle arrangører verden over, og det blir stadig flere, nye skøytehaller i flere land. Allroundløperne har de siste årene blitt avspist med fem konkurransehelger i WC. Sammenlignet med andre vinteridretter, er dette latterlig få!

Vil dette tilfredsstille ønsket om kompakte TV-sendinger? Ja, i aller høyeste grad. I de aller fleste idrettene legges TV-sendingene opp slik at de beste går samlet. Det er ingen problemer å slippe til mange deltagere i et WC-stevne, så lenge idretten kan presentere et kompakt TV-format med kun de aller beste. Samtidig må vi tenke på at kompakte sendinger betyr at færre nasjoner får se sine løpere i aksjon. TV-sendinger er svært viktig kilde for økt interesse og engasjement i nye skøytenasjoner. Derfor må ISU i sine forhandlinger med TV-produsentene stille krav om mer tilpassede sendinger, slik at flere nasjoner kan følge sine løpere.

NRKs kommentatorer har fått mye pepper under denne debatten, og noe av kritikken er fortjent. Skøytesporten handler om rundetider, passeringstider og differanser. Her er det et stort forbedringspotensial, for å si det på en pen måte … Dersom vi i tillegg kunne skapt litt spenning og engasjement rundt stillingen i verdenscupen, hvilke plasseringer som må til for å kapre en pallplass osv., vil vi få langt bedre TV-underholdning. Vannepauser kan med fordel fylles med reportasjer, portretter, historiske tilbakeblikk m.m. … og på de fleste kanaler unntatt NRK; med reklame. Husk at mange pauser faktisk gjør idretten mer attraktiv for TV-selskapene, fordi de får tjent mer penger på sende reklame!
 

Er det for mange mesterskaper?

Dersom skøytesporten lykkes med å skape en god verdenscup, ser jeg ikke behov for å arrangere VM i enkeltdistanser i tillegg. Verdenscupvinnerne bør få den æren de fortjener uten å måtte konkurrere med flere trofeer. Jeg er 100% enig med Ådne Søndrål i at vi ikke bør forandre på Allround og sprintmesterskapene. Dette er skøytesportens indrefilét, og i tillegg til OL-konkurransene, er dette de klart største publikums- og seermagnetene sporten har. Vi har helt klart plass til både VM i sprint og VM i allround. Jeg synes også EM Allround så avgjort har sin berettigede plass på skøytekalenderen, spesielt etter at EM i tillegg har blitt et kvalifiseringsstevne til VM.

Det som bekymrer meg litt, er begrensningen i antall løpere og hvordan kvotene er fordelt mellom land og kontinenter i Allround VM. Slik det er i dag, blir store skøytenasjoner som Japan, Sør-Korea og Kina avspist med kun to deltagere i VM, mens USA og Canada de seneste årene har kunnet stille med fulle kvoter (4 løpere fra hvert land). Selv om asiatiske land får frem mange gode allroundløpere i årene som kommer, vil det ta mange år å bygge opp en vesentlig utvidet kvote. Skal man ivareta og utvikle skøyteinteressen over hele verden, må alle de beste få en sjanse til å delta. Større bredde i skøytesporten er bra for alle, og da er det viktig med tiltak som sikrer denne bredden.

Dette kan løses ved at kontinentene får fire (fri-)plasser hver, mens de resterende 12 plassene fordeles etter plasseringene i forrige års VM. Eller enda bedre; på herresiden er det stor nok bredde til totalt 32 deltagere; 4 fra hvert kontinent + plassering blant de 20 beste i forrige VM. Fortsatt kan tilhengerne av et kompakt TV-format få konsentrere seg om de 8 beste parene på hver distanse.

Fellesstart på de lange løpene?
Det må gjerne forsøkes som en egen øvelse, men slike forsøk kan ikke og må ikke erstatte dagens parstart. Skøyter er kjent som den raskeste idretten uten hjul på beina, og jo større hastighet, jo mer betyr luftmotstand for prestasjonen. På en 10000 i fellesstart ville det vært så store fordeler å ligge i rygg at løperne ville for en hver pris unngå å dra feltet. Det blir rett og slett en helt annen form for konkurranse.

Den beste taktikken ville trolig lignet på den Petter Northug bruker i fellesstarter i langrenn. Den beste spurteren ville ofte være vinneren. På en slik 10000 ville du hatt store vinnersjanser, Ådne! Forsøk med jaktstart på siste øvelse i et mesterskap vil bli like ujevnt og urettferdig for den som ligger i tet.
 
Er dette innspill som kan diskuteres videre, og kanskje legges frem på skøyteforbundets bord? Jeg håper i det minste det kan være en kilde til fortsatt debatt. Hva mener du?
 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.