Det har vært ekstraordinært med debattinnlegg på vekslingssiden den siste tiden, og godt er det. Jeg er av dem som som mener AT Å KLUDRE MED TIER`N ER Å GRAVE SIN EGEN GRAV! Det er skrevet så mye til forsvar for «the distance» at jeg ikke skal slenge på mer eller mindre av de samme argumentene. MEN, så har vi sannelig en skøyteløper som både vil ha VM omtrent som det er, samtidig som han tenker noen MEGET interessante tanker. Nedenfor har jeg sakset de viktigste slik jeg ser det. Artikkelen står forøvrig på føstesiden av NSFs websider...og de fleste har vel fått den med seg!

(HA)HAMAR: Eskil Ervik synes absolutt ikke noe om at skøytelederne skal begynne å kludre med 10.000- meteren. Han ser flere minusfaktorer ved å satse på jaktstart. Han mener også at VM er et ganske greit og kompakt mesterskap, men ser en rekke muligheter til å utvikle skøytesporten.

Undertegnede: Ikke ødelegg det som fungerer, men spill heller aktivt på sammenlagtaspektet. Gi klar beskjed om at kommentatorene på tv skal drive med voksenopplæring til det kongelige norske folk hva poengsummer angår!

Eskil: — Verdenscupen holder ikke mål i dag. Folk gidder ikke å se på et stevne som varer i sju timer, selv om det er gratis. Vi må tilpasse gruppene slik at et verdenscupstevne varer i maks to timer.

Undertegnede: Helt klart! Vi fullstendige skøytegærninger tåler fint 7-8 timer, men det jevnt sportsinteresserte publikum synes det holder med to. Og i gamledager var det da noe som het buljongpar. Det kan vel tyde på at når de nest beste gikk engang på 50-tallet var ikke folk flest like ivrige da heller.

Eskil: — Vi går verdenscup i november, og EM er det første internasjonale løpet igjen i januar. Det betyr et opphold på halvannen måned mellom verdenscupstevnene. Det må være plass til to verdenscupstevner i desember. Vi driver da med vinteridrett!. Ja, ikke for det. Jeg synes også vi kunne legge inn to verdenscupstevner når det er sommeris i august.

Undertegnede: Yes, sir! Vi vil se løp - ofte! Piet Kleine sa engang på 70-tallet at skøytesporten er lagt opp med for mye trening og for få konkurranser. Jeg hørte «en fugl synge» en gang om at løpene kom i veien for treningen....Det er fristende å si «god bedring» til slikt.

Eskil: — Grand Prix-stevner à la friidrettens Golden League. Her er det kun de aller beste som får gå: Fem par på 500 meter, fire på 1500 meter og fire på 5.000 meter. Legger du til ei vanningspause før 5.000 meter med innlagt underholdning, har vi et toppstevne som er unnagjort på en time, mener Ervik og foreslår at de tre beste i hver øvelser blir tilgodesett med høye pengepremier.

Undertegnede: Vi kan like det eller ikke, men i vår kommersialiserte verden er dette noe som vil presse seg fram OM vi ønsker å være SYNLIGE i mediebildet... og det vil vi vel(!) B-gjengen kan gå om morgenen eller dagen før og holde seg langt unna pengestevnene. Men et stevne på en drøy fotballkamps lengde klarer de fleste av oss uten å kjede seg (jeg snakker da ikke om oss ihuga fans, men «allmuen»).

Eskil: VM-uke à la ski Han synes også det internasjonale skøyteforbundet ISU kan vurdere å arrangere stor-VM hvert fjerde år, kanskje. — Lag mesterskap slik man gjør i ski-VM nordiske grener, og la det være et arrangement over en ukes tid med hurtigløp, kortbaneløp og kunstløp i samme by. I årene mellom kan det være vanlige VM slik det er i dag, foreslår Eskil Ervik.

Undertegnede: Absolutt en flott idé, det spørs bare på ISU. Har på følelsen at flere der gi mer eller mindre blaffen i hurtigløp. Nå er det imidlertid å håpe at presidenten vår (som er opptatt av hurtigløp) blir så begeistret av Eskils tanker at han offisieklt dropper tanken med å fjerne tier`n fra Em og VM all round. Han uttrykker heldigvis begeistring for Eskils tanker i en senere utgave av HA. Jeg vil imidlertid gjerne ha flere små firkamper i verdenscupen evt Grand Prix- stevner, bare man gjør stevnene rimelig kompakte. Jeg er faktisk av dem som elsker både 3000 og 10000m på ovalen. MEN, OBS!: -Hvis man fjerner tier'n til fordel for 3k i all round mesterskap, gjør jeg alvor av å bruke noe av reisebudsjettet til fordel for Bjørndalen og co!