Hva er det som skjer i Skøyteforbundet for tida? Man kommer med en rekke rare utspill som vanskelig kan tolkes som annet enn forsøk på å overbevise folk om at skøyter er kjedelig og ikke noe å bry seg om. Man uteblir fra sprint-VM og gir de beste sprinterne våre (igjen) beskjed om at de får se til å finne seg noe annet å drive med, dette her kommer de ikke noen vei med. Jeg synes det virker desperat, og det her vel en sammenheng med den økonomiske situasjonen forbundet er i. Hvor alvorlig er det egentlig? Er det mulig å få fram noen tall? For andre sesong på rad er det ingen hovedsponsor, og det må vel slå ut på økonomien. Hvor stor er gjelda egentlig? Er den så stor at til og med inntektene fra VM ikke vil dekke den?

Det er lett å bli desperat i en slik situasjon, men slike desperate løsninger som vi har sett i det siste gavner ingen, den er mer egnet til å gjøre situasjonen verre enn noe annet. Hvilke sponsorer vil støtte noen som åpent innrømmer at det de driver med er kjedelig og vil dø hen hvis det ikke blir dramatisk forandret? Hva mener de sponsorer dere har om disse utspillene?

Men er det egentlig så håpløst, da? Selv om den økonomiske krisen er dyp nå, er det mange faktorer som taler til fordel for skøytesporten:

a) Den er fortsatt den mest interessante av alle sportsgrener, det er vi da enige i?

b) Og selv om mange synes den er kjedelig og like gjerne kunne dø, er det også mange som er interessert og ikke få som vil jobbe for å holde liv i den. Skøytesporten vil dø hvis den siste gruppen forsvinner, men så lenge den finnes, finnes det en grense mellom gruppene som kan forskyves i gunstig retning, særlig hvis vi får fram vinnere på banen igjen.

c) Til tross for at den har fått veldig dårlig behandling i media og spesielt i TV, har skøytesporten fortsatt et publikum. Hvis vi kunne bedre forholdet til media, kan vi oppnå mye. Flere skøytesendinger vil øke folks oppmerksomhet mot skøytesporten og gjøre det lettere å skaffe sponsorer. Sendinger fra norgesmesterskap bør være en selvfølge. Hvis forbundet selv betaler for sendingene kan det lønne seg i det lange løp.

d) Der hvor det er is, er det også mange som går på skøyter. Klimaforandring gir snøløse vintre, men skøytesport kan drives på kunstisbaner.

e) Varmegjenvinning fra kunstisbaner har blitt et hett tema. Klubbeide baner som Furumo og kommunale baner i Bergen, Drammen og Stord gir inntekter fra flere hundre tusen til en million i året. Det planlegges liknende anlegg flere andre steder. Dette er bare nødt til å ta av i årene som kommer. Og hvorfor skal bare enkeltklubber og kommuner høste fruktene? Hvorfor kan ikke NSF ta opp lån for å bygge forbundsdrevne kunstisbaner i et titall byer eller flere? Lånene vil være nedbetalt med inntektene på 3-5 år og inntektene vil sikre driften selv uten sponsorer. Dermed vil også rekrutteringsgrunnlaget, som i dag er altfor tynt, øke. Altfor mange byer og tettsteder er i dag uten muligheter for å drive skøytesport. Hvis klubber, kommuner og forbund går sammen om å bygge slike varmegjenvinningsbaner, vil vi igjen få mulighet til å få fram enere og plassere skøytesporten der den hører hjemme.

f) Sponsormarkedet er ikke hva det var, men det finnes mange andre muligheter til å skaffe inntekter som ikke er utnyttet. F.eks. lotterier, effektsalg, spill, gallaforestillinger og konserter. Hvorfor ikke arrangere en fotballturnering? Alskens foreninger reddet driften ved å arrangere skøyteløp da skøytesporten var den mest populære. Fotballen suger til seg alle penger i sportsmarkedet i dag, så hvorfor ikke henge seg på? Kunstisbaner tar opp mye plass, og hvorfor skal den plassen stå uutnyttet om sommeren? Alskens arrangementer kan tenkes, bare fantasien setter begrensningene.

g) Vi har hatt vanskelig for å oppdatere oss på treningsmetoder, særlig på det tekniske planet. Norske løpere har hatt en tendens til å trene mer enn andre som presterer på samme nivå. Men åpenheten for å bruke utenlandske metoder ser ut til å ha økt atskillig med importen av de Kok og Mueller, og det gir også gode framtidsutsikter.

h) Vi har hatt et betydelig forbedringspotensiale når det gjelder å ta vare på og stimulere de talentene som kommer opp, og det har vi fortsatt. De må få instruksjon. Klubbene kan ikke selv ventes å trene en løper opp i verdenstoppen. De regionale lagene som har dukket opp vil forbedre denne situasjonen vesentlig, men forbundsinstruksjon av juniorer og neoseniorer må også prioriteres. Og så må de få matching og stimulerende oppgaver, de må få komme ut og lære. Fyll alle kvoter. Også i sprint, selv om det er dyrt. Det vil lønne seg i lengden.

i) Hvor mye koster det egentlig å sende Linda og Even til Japan, pluss en trener? Er det for sent å ta et initiativ for privat finansiering? Linda Olsen begynner vel å bli nokså hardhudet etter den behandlingen hun har fått gjennom alle år. Egentlig burde hun vel forlengst flyttet til Danmark. Eller Nederland. Det ville sikkert vært lettere å komme inn på landslaget der.

j) Nei, det får holde. Takk for meg.