Jeg må si jeg blir både lei meg og provosert når jeg ser alle de nye forslagene som Skøyteforbundet kommer med for tiden. Droppe 10.000m i all round mesterskapene til fordel for "surrogatdistansen" 3.000m. En distanse som man aldri har fått noe spesielt forhold til. En blanding av mellom- og langdistanse.

Det siste utspillet går ut på å arrangere 10.000m som jaktstart. Nok et håpløst forslag. Skøytesporten er unik. Man må være god på flere distanser for å bli mester. Vi er vel alle enige om at det er sammenlagtvinnerne som er de store skøytekongene. Spenningen er der fra 500m via 5.000m, 1.500m til 10.000m er over. Mange mesterskap har blitt avgjort på de siste rundene av 10.000m.

Istedenfor å finne på nye distanser bør man heller satse på å få mer medieoppmerksomhet om mesterskapene. Lage litt show ut av trekningen, informere om hvordan man regner poengene. Det er vel bare oss gamle skøyteentusiaster som kan dette nå. Det er også viktig at reporterne på TV holder oss ajour. Synes de tar litt lett på poengsummer, differanser og muligheter.

Det er mye en kan gjøre for å skape entusiasme om skøytesporten. Man må ikke for enhver pris gjøre alle idretter like. Ved stadig vekk å endre på ting blir man også lett forvirret. Fotball er populært av mange grunner, men jeg tror noe av hovedgrunnen er at de har holdt på tradisjonene når det gjelder regler. Det er faktisk den av de store idrettene hvor man har endret minst på regelverket. Men man har klart å få med seg mediene, og dermed klart å holde interessen på topp.

Jeg synes det viser dårlig fantasi hvis man skal gjøre skøytesporten lik de andre idrettene. Tror ikke man kan få flere interessert samtidig som man mister de store entusiastene. Da vil det blir en helt annen idrett. Den tror jeg ikke jeg vil være særlig interessert i å følge med på. En annen ting er at jeg tror man fokuserer så altfor mye på rekorder. Du kan faktisk få et spennende mesterskap uten rekorder.