Jeg hadde aldri trodd at de som satt i ledelsen for Norges Skøyteforbund kunne være så fjernt fra virkeligheten som det som nå er demonstrert – at forbundsledelsen kan få seg til å tro at det vil skape interesse om skøytesporten ved å ødelegge det som faktisk har gjort den til det den er, nemlig allroundmesterskapet slik det har bestått i over hundre år. Har dere så liten kontakt med de som faktisk er interessert i skøyter, at dere ikke forstår hva som gjør det til en publikumsidrett? Stikk fingeren i jorda (isen?): det som har publikumstilslutning er allroundmesterskapene med 10000 m som siste og avgjørende distanse. Ta bort 10000 m og dere har slått den siste spikeren i kista for skøytesporten (og jeg har sett mitt siste mesterskap).

Det er stor interesse for skøyter to steder i verden, det er i Norge og Nederland. Og selv de to stedene er det ikke lett å samle publikum til WC- løp, hvor det kun unntaksvis gås 10000 m, men i mesterskapene er det alltid fullt hus, pussig ikke sant? Det fascinerende er at det hele kan avgjøres på den siste og eneste langdistansen. Er hukommelsen så kort at dere ikke husker tilbake noen få år (2001) hvor Veldkamp nesten vant EM takket være en fantastisk 10000 m hvor han i par med vinneren tok inn omtrent 20 sek og vinneren måtte støtte seg på låra i siste sving for å komme til mål, det var virkelig TV-drama (selv om de som kommenterte ikke forsto hva som skjedde!). Jeg tror at hvis du spør de som kommer på skøytestevner hva de vil ha av distanser i mesterskap, vil svare være enkelt: «Ikke ødelegg idretten vår, la oss beholde 10000 m!»

For å være ærlig, har dere allerede igjennom mange år gjort deres beste for ødelegge interessen for skøyter. Ved innføringen av WC, som skulle være den store redningen for skøytesporten, har dere gjort skøyter til en idrett som nesten ikke synes. Hvorfor? Fordi i løpet av en vinter gås det nå tre stevner i november, før det meste av annen vinteridrett har tenkt å starte den internasjonale sesongen. Deretter er skøyter fjernet fra mediabildet til første halvdel av januar, da det er EM (som er nesten ødelagt ved at det er dratt ut til tre dager). Deretter kommer et par WC-stevner nesten ingen legger merke til, deretter er det VM, WC-avslutning og VM enkeltdistanser i slutten av mars. I tillegg gås det nesten ikke skøyteløp i Norge lenger, der de beste stiller opp.

Hvorfor? Er det en sånn enorm belastning å gå 7-14 minutter på skøyter at det må gå mange uker mellom hver gang det gås for fullt? Hva tror dere var årsaken til interessen for skøyter tidligere? Selvfølgelig at det ble gått løp hver uke hvor de beste var med hele tiden og de beste konkurrerte mot hverandre hele tiden, slik det gjøres i alle andre vinteridretter fremdeles, eller rettere sagt i mye større grad en tidligere. Hvis Norges Skøyteforbund skal «redde» skøytesporten er det her noe må gjøres, ikke å ødelegge det ved idretten som gjør den så fascinerende, med et for å si det mildt uforståelig forslag, uten at man engang vet om det er støtte for det innad i skøytesporten.

Det har blitt en merkelig forståelse de siste årene at det ikke er noe som er gøy, som varer mer enn et par sekunder. Jeg tror faktisk ikke det er tilfelle, se på mediadekningen av langløp på ski og maratonløp, se på interessen for Tour de France, hvor sykkelrytterne ofte tråkker i 5-6 timer før det hele avgjøres på de siste 100 meterne (eller i en hel..tes bratt fjellside). Nei, dere tar fundamentalt feil når dere tror at det å fjerne 10000 m fra mesterskapene vil gjøre idretten mer attraktiv. Gjør isteden noe med hele stevneopplegget, slik at det foregår skøyteløp på høyt plan både nasjonalt og internasjonalt alle helger (eller midt i uken) fra desember til mars. Bruk november til en nasjonal oppkjøring med tre-fire stevner på de stedene i Norge hvor det er størst interesse, hvor alle som har tanker om representasjon MÅ starte og gå for fullt.

Hilsen en gammel friidrettsmann, som alltid har elsket skøytesporten og nå dyrker den som mosjonist på Norges mest brukte skøytebane, Slåtthaug i Bergen.