Jeg forstår det nå slik at forslaget om å bytte ut 10000 for menn med 3000 og til overmål 5000 for damer med 1000 var et et grep for å skape debatt og ikke et forslag det var meningen å holde fast ved frem til kongressen i juni 2004. Grepet var sånn sett vellykket når det gjelder å skape debatt og engasjement blant supportere. Dersom meningen var også å skape en stor medieoppmerksomhet om dette var det imidlertid mindre vellykket. Nå gjenstår det vel bare å trekke forslaget før vi fortsetter med en konstruktiv debatt om hva vi kan gjøre med verdenscupen - ja, med verdenscupen og ikke med allroundmesterskapene hvor vi ikke må finne på å tulle med det geniale løpsprogrammet - stor firkamp. En endring som bør komme i allroundmesterskapene er at kvinnenes 3000 på litt sikt bør bli byttet ut med 10000. I første omgang bør kvinnene få gå 10000 i verdenscupen. Sats på å bedre rammene rundt allroundmesterskapene f.eks. ved å lage et show rundt trekningen fredag kveld (når mesterskapet går over 2 dager). På Hamar bør speakertjenesten bli bedre ved at poengsummer alltid blir oppgitt etter at hver par har gått i mål, ved å informere om de mest relevante sammenligner med andre løpere på distansen og i sammendraget. Det er en tjeneste som ser ut til å blitt dårligere de senere år både på stadion og på TV/radio. Jeg var til stede på verdenscupen i Erfurt i november. Der viser resultattavla plasseringen for hver løper på distansen etter hver rundetid. Det er ønskelig med slik service i også i Vikingskipet og på andre baner i Norge. Under det siste sprint-VM på Hamar behandlet speakeren mesterskapet som om det var et enkeltdistanse-stevne.

På TV2-sporten i 21. desember sa Terje Andersen at han så på jaktstart på 10000 som en mulighet. Det er et nytt utspill som (forhåpentligvis) kom for å skape debatt og er ikke et forslag som det er noe reell fornuft i. Når man nå offentlig "innrømmer" (som det antagelig var meningen å gjøre før forslaget ble sent til ISU) at det ikke er noen god idé å bytte ut 10 000 med 3 000 meter vet jeg ikke om det så lurt å slenge ut en idé på TV som faktisk er verre enn forslaget som ble sent til ISU. 10000 som jaktstart bryter totalt med den tradisjonen vi har og vil rasere allroundmesterskapene. Jaktstart er ikke "hurtigløp på skøyter". Det mest unike og geniale med skøytesporten vil bli borte - i alle fall inntil den tradisjonelle firkampen blir gjeninnført. Allroundmesterskapene for menn vil bli redusert fra stor firkamp i hurtigløp til liten trekamp i hurtigløp pluss en jaktstart uten at løperne vil legge stor vekt på å vinne trekampen. Jeg har siden Helsinki-EM i 1998 reist med Norway Supporter Team til et mesterskap i utlandet hvert år. Med jaktstart på 10'ern vil ikke jeg reise utenlands for å se et allroundmesterskap.

La oss ikke for lett etterligne lagrenn med eller uten gevær i iveren etter fornyelse. I langrenn kan jaktstart/fellessart til en viss grad fungere fordi der er det jo er mye lengre runder enn på skøyter. Men selv i langrenn fungerer det ofte dårlig da blir trafikkork i løypa, noe som sportslig sett er bak mål. På skøytebanen vil det bli et stort kaos sett med publikums øyne. Det vil bli vanskelig å ha en oversikt over tidsdifferanser underveis og hvor mange runder alle løperne har gått. Selv med bare 12 løpere i en jakstart vil det pratisk talt være umulig å ha en oversikt over alle runde- og passeringstidene som det vil være til sammen 48 av på et drøyt minutt! Det er vanskelig nok i en kvartettstart hvor de færreste klarer å holde oversikten over alle 4 løperne. Jaktstart i på 10'ern i allroundmesterskapet er for mange skøyteinteresserte et marerittscenario. Selv etter 3000 meter-forslaget har jeg i det lengste vanskelig for å tro at NSF vil komme med et offisielt jaktstart-forslag. Jaktstart-debatten er igang uten at det er sent noe slikt forslag til ISU. Terje Andersen skriver i sin julehilsen: "Når vi kommer fram til det endelige forslaget - så vil det ha en slik støtte at ekstraordinært ting, som noen har tatt til orde for, ikke skal være nødvendig." En slik støtte har definitivt ikke jaktstart i allroundmesterskap.

Gjør noe med verdenscupen ved f.eks. å innføre kveldsstevner på onsdager, men ikke tull med allroundmesterskapene våre!