Mange har allerede svart på Oslo-Alliansens invitasjon til å gi synspunkter på jaktstart som konkurranseform i hurtigløp på skøyter og på testløpet som ble gjennomført under NM på Valle Hovin søndag 25. januar.
 
Vi håper at også løpere vil komme med synspunkter, og ønsker ethvert bidrag velkommen.
 
Ingen har hittil skrevet at jaktstart egner seg som avslutning på NM, EM eller VM allround. Jeg er faktisk enig. Den mulighet jeg måtte ha sett for jaktstart i allroundmesterskap før NM-helga, ble fjernet gjennom testløpet.
 
Oslo-Alliansen fikk mye ros fra mange kanter fordi vi gjennomførte et skikkelig testløp. Det takker vi for, men løpets utvikling viste egentlig at en risikerer å ødelegge allroundmesterskapene ved å innføre jaktstart.
 
Det vil inviterer til ”punktmarkering” av enhver utfordrer og til spurtoppgjør. Det ble ikke gjort helhjertede forsøk på utbrudd a la sykling i testløpet, men sjansen for at slike forsøk vil lykkes, er uansett ganske små på distanser under ”maraton-lengde”. Og det hadde neppe blitt bedre om en endret på tidsdifferansene etter tre distanser, for eksempel ved å halvere multiplikatoren fra 20 til 10.
 
På vegne av Oslo-Alliansen er jeg glad for at vi fikk testet denne konkurranseformen, og det var hyggelig å notere responsen fra Tor Arve Magnussen, Tarjei Tverråen og resten av feltet.
 
Jaktstart som konkurranseform kan nok brukes i andre sammenhenger, for eksempel ved å lage tevlinger hvor løperne seedes og gis tillegg i meter (som på travbanen) – eller i langdistansestevner med innledende parstart på en distanse, etterfulgt av jaktstart på en påfølgende distanse samme dag eller dagen etter.
 
Nå er det i alle fall lagt en arrangementsmessig ”mal” for slike løp.